Castro’s openden de weg voor drie pausen (deel 2)

Paus Johannes Paulus II bracht in 1998 een historisch bezoek aan Cuba, Benedictus XVI volgde in 2012 en beiden ontmoetten de gebroeders Castro. Dit waren belangrijke momenten voor een langzaam en voorzichtig proces van veranderingen in Cuba sinds het einde van de Koude Oorlog. Volgens Dionisio Garcia, de aartsbisschop van Santiago de Cuba en voorzitter van de Cubaanse bisschoppenconferentie, is de religieuze vrijheid in Cuba groter geworden. ‘Voor alle religies is de situatie verbeterd. De mentaliteit van de staat is veranderd. Er is meer tolerantie op dit moment voor religieuze praktijken. Niet alles is al zoals we zouden willen, maar er is sprake van verandering,’ aldus bisschop Garcia. De katholieke kerk boekte vooral vooruitgang na de onderhandelingen in 2010 die leidden tot de vrijlating van 75 politieke gevangenen.

Even buiten Havana geeft een billboard aan dat hier een nieuwe kathoieke kerk wordt gebowud, opgedragen aan paus Johannes Paulis II die Cuba in 1998 bezocht

Even buiten Havana geeft een billboard aan dat hier een nieuwe katholieke kerk wordt gebouwd, opgedragen aan paus Johannes Paulis II die Cuba in 1998 bezocht.

De woordvoerder van het aartsbisdom in Havana, Orlando Marquez, zegt: ‘Die dialoog zal doorgaan en moet doorgaan, maar is niet bedoeld om een voorkeurspositie van de kerk te claimen. Het is genoeg dat, eens en voor altijd, de plaats en de missie van de kerk in de samenleving en in haar betrekkingen met een seculiere staat worden erkend.’ Ondertussen vervolgt de Cubaanse regering nog steeds dissidenten, weigert de invoering van een meerpartijensysteem en de almacht van de communistische partij te doorbreken. Tegelijkertijd heeft zij langgestrafte politieke gevangenen vrijgelaten, daarbij gesteund door de katholieke kerkleiders. De regering heeft ook getracht om de banden met gematigde Cubaanse – Amerikanen te verbeteren, in het zicht van de verbeterde diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS en het einde van decennia van vijandigheid.

Petitie aan de paus José Daniel Ferrer schreef begin september een Open Brief aan paus Franciscus. Ferrer, leider van de oppositiegroepering Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba (UNPACU), vraagt de paus tijdens zijn bezoek aan Cuba tussenbeide te komen ten gunste van de politieke gevangenen die in Cuba ‘in onmenselijke omstandigheden’ gevangen zitten. Ook wijst hij de paus erop dat veel leden van zijn organisatie tijdens het bezoek van Franciscus gevangen genomen kunnen worden als zij de missen die de paus opdraagt, willen bijwonen. Ferrer vertrouwt erop te kunnen rekenen op het begrip van de paus ‘omdat hij tijdens de jaren van de dictatuur in Argentinië de vervolging, de cel en verdwijningen ten gevolgde van politiek motieven’ heeft meegemaakt,’aldus de activist. Gisteren werden nog een 100-tal activisten van de UNPACU gearresteerd die op weg waren naar de bedevaartsplaats El Cobre waar ze de tekst van deze Open Brief wilden uit delen. . https://www.causes.com/campaigns/95660-el-papa-francisco-interceda-por-los-derechos-humanos-en-cuba

Petitie aan de paus: aandacht voor dissidenten
José Daniel Ferrer schreef begin september een Open Brief aan paus Franciscus. Ferrer, leider van de oppositiegroepering Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba (UNPACU), vraagt de paus tijdens zijn bezoek aan Cuba tussenbeide te komen ten gunste van de politieke gevangenen die in Cuba ‘in onmenselijke omstandigheden’ gevangen zitten. Ook wijst hij de paus erop dat veel leden van zijn organisatie tijdens het bezoek van Franciscus gevangen genomen kunnen worden als zij de missen die de paus opdraagt, willen bijwonen. Ferrer vertrouwt op het begrip van de paus ‘omdat hij tijdens de jaren van de dictatuur in Argentinië de vervolging, de cel en verdwijningen uit politieke motieven heeft meegemaakt,’ aldus de activist. Gisteren werden nog een 100-tal activisten van de UNPACU gearresteerd die op weg waren naar de bedevaartsplaats El Cobre waar ze de tekst van deze Open Brief wilden uit delen.


Voordelen
De katholieke kerk heeft er duidelijk voordelen van. Kerstmis werd na het bezoek van Johannes Paulus II een feestdag en na het bezoek van Benedictus XVI volgde ook Pasen. Er worden voor de eerste keer sinds 1959 twee nieuwe kerken gebouwd, één in Havana en één in de westelijke provincie Pinar del Río. Ondanks de gewijzigde toonzetting, wijzen deskundigen erop dat de Castro’s gewoon Realpolitiek bedrijven en er geen sprake is van een spiritueel ontwaken. In 1959 was een meerderheid van de geestelijkheid in Cuba Spaans, had diepe conservatieve opvattingen en een breuk tussen de rebellen van Fidel Castro die dictator Fulgencio Batista verjoegen, was onvermijdelijk. ‘Ze waren doordrenkt met het anti-communisme van de Spaanse Burgeroorlog. Zij kozen de zijde van de VS en van de aanhangers van het oude regime van Batista. Dat was het begin van een conflict dat leidde tot een politiek confrontatie, maar het was geen religieuze confrontatie,’ zegt Enrique Lopez Oliva, godsdiensthistoricus op de Universiteit van Havana. ‘Ja, de Castro’s zijn veranderd maar de kerk ook en daarom is verzoening nu mogelijk,’ zegt hij.

Cubaanse scholieren in schooluniform oefenen het krusiteken, aldus tekenaar Lauzan

Cubaanse scholieren in schooluniform oefenen het kruisteken, aldus tekenaar Lauzan

Socialisme en christendom
De Castro’s claimen dat de lessen uit het leven van Christus met het socialisme verenigbaar zijn. ‘Als mensen mij een christen noemen, niet vanuit religieus standpunt maar vanuit een sociale visie, zeg ik dat ik christen ben,’ zei Fidel Castro in een biografie die de journalist Ignacio Ramonet over hem publiceerde, kort voordat hij vanwege ziekte zijn functie neerlegde. Lopez Oliva zegt dat de Castro’s hun opvattingen wijzigden na de val van de Sovjet-Unie in de jaren negentig toen Cuba door een diepe crisis en door politiek isolement werd getroffen. Zo zou men de steun voor het regime kunnen vergroten. De toegang tot de partij werd toen ook mogelijk voor gelovigen. ‘De katholieke kerk is de grootste niet-gouvernementele organisatie in Cuba en heeft nog steeds duidelijk aanhang,’ zegt Oliva. ‘Zij (de Castro’s) hadden de kerk nodig voor hun legitimering en als bemiddelaar zowel nationaal al internationaal.’

Bron
* Marc Frank van het persbureau Reuters uit Havana
Linken
* Teken hier de petitie aan de paus
* Lees hier de Spaanstalige tekst van de Open Brief aan paus Franciscus II

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s