Yoani Sánchez: de Heilige Weg in Havana

De verf druppelt in de scheuren en kieren van de pilaren en de plafonds van de huizenblokken. Een kleurige laag die de scheuren, spinnenwebben en het vuil moet bedekken zoals make-up de littekens en rimpels verbergt. Havana maakt zich op voor de komst van paus Franciscus. De gevels langs de straten die de bisschop van Rome zal passeren, worden opgeknapt en de volkse humor heeft deze straat La Reina al omgedoopt in Heilige Weg. Het is een kortstondige blos, snel aangebracht en in de komende maanden, maar ook weer snel verdwenen als de regen de verf wegspoelt.

La Reina, een bekende straat in de Cubaanse hoofdstad. De paus bezoekt de jezuietenkerk in deze straat.

La Reina, een bekende straat in de Cubaanse hoofdstad. De paus bezoekt de Jezuietenkerk in deze straat.

Maar de schilders zijn niet in staat geweest de zorgen van de mensen te bedekken. De lagen verf, haastig aangebracht om het werkschema te halen, kunnen de zorgen van de mensen op hun gezichten niet verbergen. Van de vroege morgen tot de late avond lopen de bewoners van Havana rond, met hun plastic of textiele tasjes in de hand op zoek naar voedsel. ‘Zelfs als de paus komt, is er geen eten in de winkels,’ klaagt een vrouw op de hoek van de straat Manrique en Salud. Een vriendin stuurt haar naar Galiano, een straat waar ‘goede hotdogs te koop zijn’, verzekert zij.

Ontreddering
Bergoglio zal de lege koelkasten in de winkels niet passeren. Men hoeft dus niet voor te wenden dat er voedsel inzit en de schaarste hoeft niet verhuld te worden. Dus geen kippetjes van bordkarton of melkpoeder vermengd met zand! Er bestaat geen make-up die de economische ontreddering waarmee we te maken hebben, kan verbergen. De marktkraampjes en planken met koopwaar blijven binnen, ver van alle pracht en praal van het pausbezoek. Onze Heilige Weg is hol, louter een decor met grove rekwisieten en allerminst geloofwaardig.

logo-paus-franciscus-2015-cubaBron
* Yoani Sánchez, 8 september 2015, internetkrant 14ymedio

Link
* León Padrón Azcuy maakte voor de website Cubanet ook een reportage over de opknapbeurt in de straat La Reina, getiteld Antes del papa, maquillan a la Reina, Voor de paus wordt La Reina opgeknapt.
Citaat: Javier, balletdanser en buurtbewoner van de straat La Reina, merkt op dat ‘dankzij deze Argentijnse paus La Reina wordt opgeknapt en de gevels geschilderd. Toen ze in juli begonnen, dacht ik dat ze de buitenkant, maar ook de binnenkant zouden schilderen. Maar nee hoor. Ik vroeg een schilder of hij ook mijn woonkamer zou schilderen en die zei dat zij alleen de gevels moesten schilderen, maar dat hij voor 25 CUC wel zaken wilde doen’.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s