Obama wil druk van zakenwereld bij opheffen embargo

President Barack Obama heeft er bij Amerikaanse ondernemers op aangedrongen druk uit te oefenen op het Congres zodat het embargo tegen Cuba wordt opgeheven. Obama wees daarbij op de ‘betekenisvolle economische mogelijkheden’ die zijn ontstaan nu de diplomatieke relaties tussen Cuba en de VS zijn genormaliseerd.

obamainhavana-school-kids-52281-swNadat Obama de deelnemers aan het Business Roundtable Headquarters in Washington had toegesproken en vragen had beantwoord, wees hij ook op het bijzondere belang van het komende bezoek van paus Franciscus aan Cuba, ‘een mogelijkheid om de gesprekken die al gaande zijn in dit land te verbreden.’ De president benadrukte dat Cuba niet binnen één dag en één nacht zal veranderen als gevolg van de normalisering van de relaties. Hij voegde er aan toe dat de toenadering onvermijdelijk leidt tot ‘grotere ruimte voor persoonlijke vrijheid en ik denk, een politieke transitie op langere termijn.’

Obama: versoepelen
Over het embargo zei de Amerikaanse president: ‘Het heeft geen zin dat wij blijven steken in de oude manier van zaken doen.’ De Amerikaanse president heeft de bevoegdheid om elementen van de embargowetgving te versoepelen, daardoor gingen in de afgelopen maanden ook meer Amerikaanse toeristen naar Cuba. Verwacht wordt dat vandaag nieuwe regels voor Amerikaanse bedrijven bekend worden gemaakt die handel drijven met Cuba. Zo zouden deze bedrijven kantoren kunnen openen in Cuba en zouden Amerikaanse cruisebedrijven en vliegtuigmaatschappijen bijvoorbeeld onderdelen en technologie kunnen invoeren voor eigen apparatuur. Ook zou de beperking op de export van software voor de filialen van deze Amerikaanse bedrijven worden opgeheven. Sinds de presidenten van Cuba en de VS op 17 december vorig jaar de normalisering van de relaties aankondigden, heeft Obama regelmatig gezegd voorstander te zijn van de opheffing van het economische embargo tegen Cuba. Een dergelijk besluit kan echter alleen door het Congres worden genomen, waar de Republikeinen een meerderheid hebben.

logo-franciscus-cuba-officieelLinken
* De voorbereidingen in Havana van het pausbezoek, Telesur, 17 september 2015, 3 minuten
* Gisteren zond de Cubaanse televisie een videoboodschap van paus Franciscus uit, gericht aan het Cubaanse volk , 4 minuten

* CNN-reportage: Pope Francis heads to Cuba after months of secret diplomacy (3 minuut 20) met o.a. een interview met kardinaal Ortega, ‘de ogen en oren van het Vaticaan in Havana’, plus een reportage (1 minuut 29) over de voorbereidingen van de reis van de paus.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s