Bezoekers aan pausmissen door partij gescreend

Lijsten met namen van bezoekers aan pausmissen zijn – op aanwijzing van de Cubaanse bisschoppen – aan vertegenwoordigers van de Cubaanse Communistische Partij PCC overlegd. Dat schrijft Jorge Guillén García, lekenpriester in Candelaria, op de kritische website 14ymedio. García vindt het onbegrijpelijk dat ‘onze bisschoppen deze eis hebben geaccepteerd’. (…) ‘De lijsten met namen overleggen aan de plaatselijke vertegenwoordigers van de partij is hetzelfde als deze overhandigen aan de geheime politie’.

religie-paus-fotomontage-habana-foto-cuba-lindaGarcía beschrijft hoe namen van partijfunctionarissen en militanten aan de namenlijsten van parochies werden toegevoegd en hen werd medegedeeld dat dezen ook met deze bus naar de festiviteiten met de paus zouden meerijden ‘ten koste van andere leken die de missen wilden bijwonen.’ García kent zelf drie parochianen die om die reden niet naar Havana konden gaan. Het overleggen van namenlijsten aan de overheid gebeurde ook al in 2012 toen paus Benedictus XVI Cuba bezocht. Onderweg naar de locatie waar de mis zou worden opgedragen, stopte deze om partijmilitanten te laten instappen.

De keerk van de Senora Candelaria in Artemisa

De kerk van de Señora Candelaria in Artemisa

‘Schapen zonder betrouwbare herders’
García meldt dat iets vergelijkbaars gebeurde voor de bijeenkomst met paus Franciscus en jonge Cubaanse studenten in het Félix Varelacentrum in Havana. In een brief van de communistische studentenbond, Federación Estudiantil Universitaria (FEU) werd kardinaal Ortega opgedragen te regelen dat de plaatsen in het centrum zouden worden verdeeld tussen leden van de FEU en andere jongeren. Een leider van de studentenbond zei ‘de meerderheid te willen vormen en indruk te willen maken’. García merkt op dat tijdens het bezoek van Johannes Paulus II in 1998 deze dingen niet voorkwamen omdat de kerk de voorbereiding van het bezoek in handen had en ‘autonoom en onafhankelijk’ van de Staat opereerde. ‘Toen Benedictus kwam was het niet meer hetzelfde. De kerk had zijn profetieën ingeruild voor vergunningen om kerken te bouwen en processies te organiseren.’ Jorge Guillén García, lekenpriester van de Nuestra Señora de la Candelaria bij Artemisa, waarschuwt dat de katholieke kerk daar vroeg of laat een prijs voor moet betalen. ‘Wij zijn als verloren schapen en met herders die we niet kunnen vertrouwen,’ aldus Guillén García.

Bron
* Het volledige artikel (Spaanstalig) op de website 14ymedio
Link
* Vanochtend vertrekt de paus per vliegtuig naar Holguín. Op het Plein van de Revolutie draagt hij een mis op en houdt een preek. In Holguín werkt Marcos Pirán, een uit Argentinië afkomstige priester die 15 jaar in Cuba werkzaam is. De website 14ymedio publiceerde een interview met hem ‘La familia holguinera está muy herida’/ ‘De familie van Holguín is ernstig gekwetst’. Om 17.00 Cubaanse tijd – 11.00 uur bij ons – vertrekt de paus per vliegtuig naar Santiago de Cuba.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s