Paus bezoekt Holguín en Santiago de Cuba

Bij zijn bezoek gisteren aan Holguín, heeft paus Franciscus waarderende woorden gesproken over de zogeheten casas de misión (Woningen van Zending), die het tekort aan kerkgebouwen in Cuba moeten opvangen. Het bisdom Holguín – een van de elf bisdommen die Cuba telt – telt 28 parochiekerken en 70 van dergelijke casas de misión. Zij zijn ontstaan in de jaren zeventig, werden nooit door het regime verboden, maar wel scherp in de gaten gehouden. Cuba telt er 2.330.

De Cubaanse president en de paus begroeten elkaar in Holguín

De Cubaanse president en de paus begroeten elkaar in Holguín

De paus voerde het woord op het Plein van de Revolutie Calixto García Íñiguez en benadrukte hoe de casas de misión ‘meer mensen de mogelijkheid bieden tot gebed, het beluisteren van het evangelie, catechese en gemeenschapsleven.’ De paus noemde de casas ‘kleine signalen van de aanwezigheid van God in onze buurten’. In de middag vertrok de paus naar Santiago de Cuba waar hij o.a. een ontmoeting heeft met alle bisschoppen en om 14.00 uur Nederlandse tijd de mis zal opdragen in de basiliek van het bedevaartsoord van El Cobre.

Maagd van Liefdadigheid In de volksmond heet ze Cachita. Voluit heet ze de Maagd van Liefdadigheid van het Koper. Ze is de beschermheilige van Cuba en een aan plaatselijke smaak aangepaste variant van de maagd Maria. Tijdens de missen die paus Franciscus opdraagt, staat een beeltenis van Cachita naast hem - zoals altijd in een geel gewaad en met een donkere huidskleur. President Raúl Castro heeft zo'n beeldje naast zijn bed staan. Franciscus bezoekt dinsdag de kerk bij Santiago de Cuba, die aan haar is gewijd en waarvan hij het nieuwe heiligenbeeld vorig jaar in Rome heeft gezegend. De paus legde gisteren al bloemen bij het beeld van de Maagd van Liefdadigheid. Er bestond altijd een bijzondere band tussen de pausen in Rome en de Maagd van Cobre. Paus Leo XII gaf toestemming haar feest in Santiago plechtig te vieren, Benedictus XV riep haar - tot ongenoegen van protestanten en atheïsten - uit tot Patrones van het eiland Cuba. Pius XII gaf toestemming tot haar kroning en noemde Cuba 'land van de Moeder God's.' Paus Paulus VI verhief het heiligdom in Cobre tot een basiliek en Johannes Paulus II vergezelde het beeld in Santiago en Havana tijdens zijn bezoek in 1998. Benedictus XVI legde een roos van goud aan haar voeten.

Maagd van Liefdadigheid
In de volksmond heet ze Cachita. Voluit heet ze de Maagd van Liefdadigheid van het Koper. Ze is de beschermheilige van Cuba en een aan plaatselijke smaak aangepaste variant van de maagd Maria. Tijdens de missen die paus Franciscus opdraagt, staat een beeltenis van Cachita naast hem – zoals altijd in een geel gewaad en met een donkere huidskleur. President Raúl Castro heeft zo’n beeldje naast zijn bed staan. Franciscus bezoekt dinsdag de kerk bij Santiago de Cuba, die aan haar is gewijd en waarvan hij het nieuwe heiligenbeeld vorig jaar in Rome heeft gezegend. De paus legde gisteren al bloemen bij het beeld van de Maagd van Liefdadigheid. Er bestond altijd een bijzondere band tussen de pausen in Rome en de Maagd van Cobre. Paus Leo XII gaf toestemming haar feest in Santiago plechtig te vieren, Benedictus XV riep haar – tot ongenoegen van protestanten en atheïsten – uit tot Patrones van het eiland Cuba. Pius XII gaf toestemming tot haar kroning en noemde Cuba ‘land van de Moeder God’s.’ Paus Paulus VI verhief het heiligdom in Cobre tot een basiliek en Johannes Paulus II vergezelde het beeld in Santiago en Havana tijdens zijn bezoek in 1998. Benedictus XVI legde een roos van goud aan haar voeten.

Arrestaties onbekend
De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, zei gisteren tijdens een persconferentie niet op de hoogte te zijn van arrestaties van leden van de oppositie tijdens het pausbezoek. Op een vraag van een journalist van El País over mogelijk 50 arrestaties toonde hij zich ongemakkelijk en zei ‘niets meer over dit onderwerp te zeggen te hebben.’ Over de arrestaties van Berta Soler, Martha Beatriz Roque en Miriam Leyva op het moment dat zij de paus wilden begroeten, herhaalde hij dat een ontmoeting met de dissidenten niet voorzien was en erkende dat een poging om de vrouwen te paus te laten groeten in de kathedraal was ‘mislukt’, door het optreden van de geheime dienst.

Een activist van de Unie van Cubaanse Patriotten UNPACU slaagde er zondagochtend wel in de paus persoonlijk een brief te overhandigen. Hij werd later gearresteerd.

Bekijk
Zie de beelden op Youtube, 2 minuten

Bronnen
* Volkskrant, 14ymedio en Diario de Cuba

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s