Hotel Costa del Sol niet langer voor bouwvakkers

Vanaf de jaren negentig tot recent was hotel Costa del Sol aan de oude vissershaven La Boca bij Trinidad een hotel waar bouwvakkers in de provincie  hun zomervakantie met hun gezinnen konden doorbrengen. Het stond bekend als El hotel de la constructora. Hotel Costa del Sol is echter niet langer voor bouwvakkers. Er worden geen gasten meer ontvangen, ogenschijnlijk vanwege verbouwingen. Maar van de ene op de andere dag ging het hotel over in handen van het staatsbedrijf Cubanacán zonder overleg met de werknemers die het gebouw ooit bekostigden.

El hotel de la constructora of Hotel van de bouwvakker

El hotel de la Constructora of Hotel van de Bouwvakker

‘Iemand’ heeft besloten dat het feest uit is – zegt een expert die zich afvraagt welke duistere belangen achter dit besluit schuil gaan. Een ander die ervan hoort, zegt ‘als het echt waar is dat dit hotel werd gebouwd met geldelijke steun van de arbeiders, dan is de verkoop een geval van roof. ’ De arbeiders zouden naar de rechter moeten gaan en de ‘chefs’ voor de rechter slepen.

Toeristen uit binnen en buitenland
Het kustplaatsje La Boca ligt vijf kilometer van de toeristentrekpleister Trinidad. Er is geen strand, hooguit 100 meter bij de mond van de rivier La Boca. De rest is moeras, met veel kiezelstenen, smerig zand en vuilnis. Dit vissersdorp was sinds eind jaren tachtig met wat hotels en casas particulares een reisdoel voor binnenlands toerisme maar de laatste 10 jaar komen er ook buitenlandse toeristen.

mapa-trinidad-anconaBooming
Omdat het op de weg ligt naar het unieke strand van het schiereiland Ancón, kochten Cubaanse ondernemers er woonhuizen aan de kust en veranderden de visserswoningen in casas particulares en te verhuren huizen. Het hotel is eigenlijk een lelijke constructie in de geprefabriceerde socialistische bouwstijl dat meer lijkt op een internaat dan op een plek om vakantie te houden. Er is een eetzaal, een stal, een bar met vruchtensap en veel kamers. Bij de ingang staat een standbeeld van een bouwvakker met helm en troffel, een verwijzing naar de verdiende rust. Nu overheersen de kleuren en logo;’s van Cubanacán achter het hek waar ooit de metselaars uitrustten. In de grote zaal hangen vlaggetjes van diverse landen.

Het beeld van de rustende bouwvakker

Het beeld van de rustende bouwvakker

Geen uitleg
Het hotel ging van de bouwvakkers over in handen van toeristen zonder dat de vroegere bezitters en arbeiders er enige uitleg over kregen. ‘Een thema voor de aanstaande besprekingen over een nieuwe cao,’ zegt een betrokkene. Ondertussen wordt de verbouwing snel doorgezet en is het hotel al open voor nieuwe klanten als die het kunnen betalen. Daar horen de bouwvakkers die met een deel van hun salaris bijdroegen aan de bouw van het hotel, zeker niet bij.

Bron
* Héctor Darío Reyes in Villa Clara op de website 14ymedio, 23 september 2015

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s