Leningen van Cubaanse banken aan particuliere sector verviervoudigd

Het besluit in september jl. om via de Banco Popular de Ahorros (BPA) leningen te verstrekken tot 10.000 peso’s (400 CUC) aan kleine zelfstandigen of cuentapropistas binnen een termijn van drie dagen en zonder verdere eisen te stellen, is een positief signaal gericht op de herleving van wat men de ‘financiële cultuur’ in Cuba noemt. Dat schrijft Jorge Ignacio Guillén Martínez (1993), student economie en betrokken bij het oppositionele blad Convivencia op de website van 14ymedio.

Markt voor kleine zelfstandigen

Markt voor kleine zelfstandigen

Tot nu toe bewaarden de meeste kleine ondernemers hun geld onder hun matras en werden de povere winsten op deze manier veilig gesteld. Een rekening openen bij de bank of een krediet aanvragen deed men liever niet hoewel al in november 2011 via wetgeving een aantal barrières waren weggenomen. Liever leende men via informele weg van vrienden of familieleden of op de zwarte markt. In 2011 werd het wettelijk kader vastgelegd voor de kleine zelfstandige en zijn relaties met staatsbedrijven, vooral door nieuwe betalingsinstrumenten toe te passen bij transacties tussen de twee. Maar er bleven barrières bestaan om aan kredieten te komen zoals de bureaucratie, eisen over garanties, informatie over schulden en bezittingen en er was het algehele wantrouwen van de regering tegenover particuliere ondernemers die daardoor veroordeeld waren illegale oplossingen te vinden om niet failliet te gaan.

Rijen wachtenden voor een bank in Infanta, Havana. In de eerste zeven maanden van dit jaar hebben Cubaanse banken voor een waarde van meer dan 129 miljoen Cubaanse peso’s of 5,3 miljoen dollar aan beginnende particuliere ondernemers verstrekt. Dat is vier maal zoveel als de 31 miljoen peso’s of 1,3 miljoen dollar die in het gehele voorgaande jaar 2014 werden verstrekt. Cuba telt op dit moment meer dan een half miljoen werknemers voor eigen rekening of cuentapropistas. Een maand geleden maakte de spaarbank Banco Popular de Ahorro, die overal in Cuba behalve in Havana filialen heeft en zorg draagt voor 65% van de leningen aan de particulieren, bekend dat elke cuentapropista leningen kan afsluiten voor meer dan 10.000 peso’s Cubanos (400 dollar). De meeste leningen aan particulieren worden sinds het jaar van invoering in 2012, nog voor 60% gebruikt voor renovatie en reparatie van de eigen woning.

Rijen wachtenden voor een bank in Infanta, Havana.
In de eerste zeven maanden van dit jaar hebben Cubaanse banken voor een waarde van meer dan 129 miljoen Cubaanse peso’s of 5,3 miljoen dollar aan beginnende particuliere ondernemers verstrekt. Dat is vier maal zoveel als de 1,3 miljoen dollar die in het gehele voorgaande jaar 2014 werden verstrekt. Cuba telt op dit moment meer dan een half miljoen werknemers voor eigen rekening of cuentapropistas. Een maand geleden maakte de spaarbank Banco Popular de Ahorro, die overal in Cuba behalve in Havana filialen heeft en zorg draagt voor 65% van de leningen aan de particulieren, bekend dat elke cuentapropista leningen kan afsluiten voor meer dan 10.000 peso’s Cubanos (400 dollar). De meeste leningen aan particulieren worden sinds het jaar van invoering in 2012, nog voor 60% gebruikt voor renovatie en reparatie van de eigen woning.

Klein aantal
Volgens de partijkrant Granma steeg het bedrag aan leningen aan cuentapropistas van 1,3 miljoen dollar in heel 2014 tot 129 miljoen Cubaanse peso’s of 5,3 miljoen dollar in de eerste zeven maanden van 2015. Maar het aantal ondernemers dat ervan gebruik maakte bleef zeer klein, zeker vergeleken met de personen die een lening aanvroegen om hun huis op te knappen of landbouwactiviteiten op te zetten.

Onvoldoende vertrouwen
Vertrouwen opbouwen en het ontwikkelen van een financiële cultuur zijn de belangrijkste uitdagingen waarvoor de Cubaanse economie zich gesteld ziet. Toegang tot alle mogelijkheden van een modern financieel systeem, is voor de ontwikkeling van de particuliere sector essentieel. Ik stel de volgende maatregelen voor om een einde te maken aan het gebrek aan vertrouwen bij Cubaanse ondernemers, zowel wat betreft de winstmogelijkheden en het succes van het eigen bedrijf als in de bedoeling van de overheid om deze sector te stimuleren.

  1. Zorg voor een nieuw wettelijk en institutioneel kader; duidelijke wetten waarin de rechten en plichten van beide partijen zijn vastgelegd evenals efficiënte mechanismes om die in te voeren.
  1. Vorming en scholing; een intensief leerproces dient ontwikkeld te worden, zowel bij kleine ondernemers als bij de landelijke financieringsinstellingen, over het functioneren van de financiële systemen, het gebruik van krediet en andere instrumenten.
  1. Diversificatie van financiering: moedig de oprichting van banken aan en andere particuliere initiatieven, zodat de competitie onder hen groeit en biedt een grote variatie van mogelijkheden.
  1. Versterk de hervorming in de particuliere sector: erken het recht op privébezit, hef de lijst op met beroepen die niet mogen worden uitgeoefend door kleine zelfstandigen en biedt ruimte voor initiatieven die leiden tot een groothandel voor deze sector.

Bron
* Cubaanse internetkrant 14ymedio, 5 oktober 2015
Noot
De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Handel, Penny Pritzker bezocht Havana deze week en drong er bij Cuba op aan grotere vrijheid in de particuliere sector toe te staan. Havana Times: US Asks Cuba for Greater Freedom in Private Sector

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s