CubaTips: Werkbezoek Tweede Kamer, IT-sector, Streetnet, Cubaans eten, douane en orthodox links in EU

Werkbezoek Tweede Kamer aan Cuba

Van 18 t/m 25 oktober a.s. zal een delegatie uit de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken een werkbezoek brengen aan Cuba. De volgende thema’s zullen tijdens deze reis centraal staan: de actuele politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Cuba, waaronder de verbetering van de relatie met de Verenigde Staten, en de diplomatieke en handelsbetrekkingen van de EU en Nederland met Cuba. De delegatie bezoekt behalve Havana ook de provinciesteden Camagüey en Santiago de Cuba. De delegatie bestaat uit de leden: Eijsink (PvdA en delegatieleider), Ten Broeke (VVD), Taverne (VVD), Servaes (PvdA), Arib (PvdA), Van Bommel (SP), De Roon (PVV) en Pechtold (D66).

Politieke oppositie
Glasnost in Cuba adviseert de delegatie vooral ook kennis te maken met de civil society in Cuba en de plaats van de politieke oppositie. “Bij een wisseling van de wacht in Cuba zijn juist contacten met dit segment van de Cubaanse samenleving van grote betekenis. Lidstaten van de Europese Unie hebben op dit moment sterk de neiging juist de politieke oppositie in vergeten. Het accent valt vaker dan voorheen op een creatieve schrijver, een interessante blogger, een universitair docent of filmmaker. Een parlementaire delegatie naar Cuba zou echter zorg moeten dragen dat in het programma ontmoetingen plaats vinden met vertegenwoordigers van de Damas de Blanco, de Unión Patriótica de Cuba UNPACU, Antonio Rodiles, mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez, Manuel Cuesta van de sociaal-democratische Arco Progresista, Yoani Sánchez van de kritische internetkrant 14ymedio en anderen die streven naar verandering plús democratisering.tweede kamer

Openheid
Deze ontmoetingen zijn ook niet gediend met geheimzinnigheid, maar zouden evenveel publieke aandacht moeten krijgen als een bezoek aan het Marielproject of een gesprek met kardinaal Ortega. Ook zou in contacten met de autoriteiten moeten woorden aangedrongen op de onmiddellijke vrijlating van graffitikunstenaar Danilo Maldonado of El Sexto, die sinds 25 december 2014 zonder proces gevangen zit.” Aldus het redactioneel in de nieuwe nieuwsbrief CubaTips van vandaag.

tips

INHOUD VAN DEZE NIEUWE NIEUWSBRIEF VAN VANDAAG

  1. Van de redactie
  2. IT-sector bevindt zich in een grijze zone
  3. Streetnet: internet op z’n Cubaans
  4. De 11 lekkerste gerechten uit Cuba
  5. Snel nog naar het oude Cuba van Fidel
  6. Nieuw plan voor sluiting Guantánamo
  7. Europees orthodox Links te gast in Havana
  8. Een geschenkje uit Cuba; belasting betalen?
  9. Culturele Cuba Agenda
  10. Het laatste nieuws

Nu een gratis abonnement
Wilt u alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 950 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s