Meer dan 300 arrestaties tijdens protestmars

De oppositiegroepering Unión Patriótica de Cuba (UNPACU) meldt dat tijdens protestmarsen zondag jongstleden meer dan 300 personen in het hele land gearresteerd werden. Kantoren van de UNPACU werden binnengevallen en de inboedel is in beslag genomen. De activisten konden zondag hun telefoons niet gebruiken door ingrijpen van de autoriteiten.

Unpacu-activisten zondag jl. voor dat de mars in Santiago de Cuba van start ging

Unpacu-activisten zondag jl. voor dat de mars in Santiago de Cuba van start ging

Enkele leden van de UNPACU die deelnamen aan de protestmars TodosMarchamos / Wij trekken samen op, werden door medewerkers van de geheime dienst en door politieagenten ernstig gewond. De meeste arrestaties vonden in Santiago de Cuba plaats, namelijk 121. De mensenrechtengroepering Damas de Blanco telde in Havana 90 aanhoudingen. Ook kwamen berichten van aanhoudingen uit Camagüey, Guantánamo, Holguín, Las Tunas, Pinar del Río en het Eiland van de Jeugd. In het kantoor van de UNPACU in Santiago de Cuba werden Cubaanse vlaggen van Cuba en die van de beweging in beslag genomen maar ook batterijen, kabels, opladers, documentatie en kleine printers, dvd’s en 130 CUC. Ook het kantoor van de UNPACU in Holguín werd aangevallen en was voorwerp van vandalisme. Acht activisten werden daar gestompt en geslagen en de aanvallers bekogelden de woning, eigendom van Nirma Hernández, met eieren en de muren werden met teer besmeurd.

Hyriade Hernández, een van de gewonde coördinatoren van de UNPACU

Yyriade Hernández, een van de gewonde coördinatoren van de UNPACU

Mishandeling
Onder de mishandelde activisten zijn enkele coördinatoren van UNPACU, nl. Yriade Hernández, Ovidio Martín, Yoanny Beltrán en Fernando Vázquez. Hun aanhouding duurde gemiddelde twee tot acht uur. Of er nog activisten gevangen zitten, is onbekend. De mobieltjes van 40 UNPACU-coördinaotren in het land, vooral in Oost-Cuba, werden zondag afgesloten en communicatie tussen hen was onmogelijk. De demonstranten eisen algehele amnestie en vroegen vooral aandacht voor de situatie van de drie activisten die op 20 september werden aangehouden tijdens de misviering van paus Franciscus op het Plein van de Revolutie. Vanaf dat moment zijn Zaqueo Báez, María Josefa Acón en Ismael Bonet in hongerstaking.

Vijf-en-twintig maal
Het was de 25ste maal sinds de start van de Campagne Todos Marchamos dat politie en leden van de geheime dienst met geweld reageerden op de deelnemers aan deze mars. De mars is bedoeld om de aandacht te vragen voor de schending van de mensenrechten in Cuba en ‘op deze wijze de stilte te doorbreken die er heerst over de huidige repressie op het eiland ondanks de onderhandelingen van de Cubaanse regering met de VS en de Europese Unie.’

Bron
* Diario de Cuba, 12 oktober 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s