Cuba biedt uitgeweken artsen amnestie

Cubaanse artsen die in de afgelopen jaren tijdens internationale missies deserteerden, kunnen zonder de dreiging van represailles naar hun geboorteland terugkeren. Ook wordt hen een plek als arts gegarandeerd. Dat is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de VS en Cuba.

Cubaanse artsen komen aan op de luchthaven van Monrovia

Cubaanse artsen komen aan op de luchthaven van Monrovia

Het thema van de deserterende artsen en verplegers belastte lange tijd de gesprekken tussen beide landen. Cubaanse artsen werden via het Cuban Medical Professional Parole Program, gelanceerd in 2006 door de regering Bush, aangemoedigd tijdens internationale missies te deserteren. President Obama heeft de faciliteiten die deserterende artsen ontvingen teruggedraaid en de regering van Raúl Castro garandeert de doktoren een terugkeer zonder strafmaatregelen en gegarandeerd werk. Tot nu toe konden gevluchte artsen slechts na 7 jaar terugkeren naar hun geboorteland en verloren zij hun titel als arts. Enkele tientallen artsen en verplegers die aan hun internationale missie ontsnapten in Brazilië, Venezuela of Bolivia, wachten op dit moment in Colombia op een visum voor de VS.

Bron van inkomsten
Men schat dat in de afgelopen jaren enkele duizenden artsen, verplegers en ander medisch personeel kozen voor een vluchtweg via de VS. Cuba ervaart dit als een aanslag op een van zijn rijkste bezittingen namelijk de medische professionals waarvan het land met 11,5 miljoen inwoners, er 400.000 telt. Vijftig duizend van hen werken in 68 landen buiten Cuba. Cuba telt 85.000 artsen, één op elke 130 personen, een van de hoogste standaarden ter wereld. Wanneer we de 25.000 artsen hiervan aftrekken, omdat ze deelnemen aan een missie in het buitenland, vooral in Venezuela, gaat het om 5,4 artsen op de 1000 inwoners. De export van technische en medische professionals is op dit moment een van de belangrijkste bronnen van inkomsten, namelijk 7 miljard euro per jaar.

Verslechterd
Hoewel het gezondheidssysteem in Cuba sinds het begin van de jaren negentig is verslechterd, staat de Cubaanse gezondheidszorg nog boven in de ranglijst in Latijns-Amerika. Maar het povere salaris maakt dat veel beroepsbeoefenaars zich aangetrokken voelen tot werken in het buitenland voor een salaris van 1.000 dollar per maand. In Cuba is dat maar 60 dollar, afhankelijk van functie en verantwoordelijkheden. Cubaanse bronnen zeggen ook dat als gevolg van de afspraken tussen de VS en Cuba teruggekeerde artsen nu behalve op een garantie op werk, kunnen rekenen op mogelijke integratie in internationale missies, zij geholpen zullen worden bij de toegang tot actuele medische literatuur en informatie over hun specialismen. Ook wordt voorzien in de mogelijkheid van buitenlandse beurzen, deelnemen aan congressen en denken de autoriteiten na over de mogelijkheid de internationale missies korter te laten duren.

Bron
* Juan Jesús Aznarez in El Pais van 13 oktober 2015

Advertenties

One thought on “Cuba biedt uitgeweken artsen amnestie

  1. In Cuba kan je, ongeacht je afkomst en financiële situatie, studeren voor dokter, als dat je talent is. Het feit dat je je talenten kan benutten en een beroep kan uitoefenen waar je goed in bent is belangrijker dan het loon dat je ervoor krijgt, zeker als je in een land woont waar alle basisbehoeften voorzien worden. Dit tendentieus artikel belicht uiteraard enkel de negatieve effecten van dit systeem, naast natuurlijk de aanvallen van Amerika om mensen die vanuit hun hun land zoveel meer meegekregen hebben dan je van een arm land zou mogen verwachten toch te doen zwichten voor het kapitalisme en zijn snelle verleidingen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s