Zes Cubaanse leidinggevenden wegens corruptie veroordeeld

Een rechter in Havana heeft zes leidinggevenden van gemeentelijke instellingen in Havana veroordeeld tot zware straffen oplopend tot 10 jaar, wegens verduistering van overheidsgelden tussen 2012 en 2014 voor 9,4 miljoen peso’s oftewel 355 000 dollar.

voorzittershamerDe zes werden al op 26 januari van dit jaar veroordeeld, maar hun vonnis werd nu pas bekend gemaakt door het provinciaal tribunaal in Havana. De zes waren in dienst van de stedelijke vuilnisophaaldienst (UPSC) in de wijk Boyeros, bij de gemeentelijk dienst voor Financiën en Prijzen (DMFP) en de boekhoudkundige afdeling van deze gemeente. Alejandro Berenguer, directeur van UPSC, werd samen met Yeney Molina (Financiën en Prijzen) en Felicia Bonné (boekhouding) tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘vervalsing van bankpapieren en handel met de bedoeling verduisteringsactiviteiten te plegen’, aldus een uitgebreid artikel in de partijkrant Granma. Miriam Díaz Rivero werd tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor economische delicten en twee andere leidinggevenden, Tatiana Marrero en Mercedes Machado, tot één jaar cel wegens nalatigheid bij economische activiteiten.

Privédoeleinden
De belangrijkste beschuldigden vervalsten het aantal werknemers bij UPSC in Boyeros en gebruikten extra geld voor privédoeleinden. De bankinstellingen – ook van de staat – lieten na deze onregelmatigheden bij betalingen te melden. Ook ontdekten de autoriteiten dat de begroting van deze gemeente-instelling met 4 000.000 Cubaanse peso’s (ongeveer 160 000 dollar), was verhoogd zonder dat daar officieel toestemming voor was gegeven.

Verontrustend
De partijkrant voegt er aan toe dat het verontrustend is dat ‘dit soort delicten bijna twee jaar plaatsvonden‘ zonder dat ‘officiële instanties’ hiervan op de hoogte waren. Als oorzaken worden o.a. genoemd ‘ineffectief toezicht’, ontoereikende selectie en screening van leidinggevenden en ‘onverschilligheid tegenover onwettig gedrag’. Granma wijst er ook op dat deze feiten niet los gezien kunnen worden van andere verduisteringsaffaires zoals die bij de gemeentelijke diensten van de wijk Habana Vieja, die al eerder dan in 2012 begonnen.

Bron
* Persbureau EFE
Link
* Partijkrant Granma berichtte 15 oktober over de affaire

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s