Celebrities haasten zich naar Cuba (deel 1)

De afgelopen maanden hebben meer internationale celebrities Cuba bezocht dan in alle jaren van de revolutie samen. Dat concludeert Yuris Nórido, medewerker van de officiële krant Trabajadores en van de website CubaSi, die ook een column schrijft voor de website BBC Mundo. En Michael Weissenstein van Associated Press begeeft zich in het nachtleven van Havana waar celebrities en buitenlandse zakenlieden elkaar tegenkomen. ‘Iedereen wil nog voor de ander hier zijn,’ aldus een van hen. Rockzanger Gorki, tegenstander van het regime, verwelkomt de buitenlandse gasten, maar zou willen dat ze niet hun ogen sluiten voor de onderdrukking.

Rihanna - met groene hoofddoek -, bezocht Cuba in mei van dit jaar

Rihanna – met groene hoofddoek – bezocht Cuba in mei van dit jaar

Yuris Nórido concludeert dat dergelijke bezoeken tot nu uitzonderlijk waren en de weinige artiesten van wereldniveau die Cuba bezochten, deden dat discreet. Zo kon het gebeuren dat Leonardo di Caprio in alle rust een wandeling door de Cubaanse hoofdstad kon maken. En de Cubanen konden zich toen niet indenken dat iemand als Leonardo hen zou bezoeken. De reactie was soms: ‘Wat lijkt deze man veel op Di Caprio!’. Maar aldus, Yuris Nórido, de tijden zijn veranderd en in sommige opzichten radicaal. ‘Cuba is tegenwoordig in de mode bij celebrity’s overal ter wereld. Iedereen wil op de foto met de Malecón op de achtergrond, een Amerikaanse auto uit de jaren vijftig of al etend in de ontelbare particuliere restaurantjes (enkelen zoals de fameuze Guarida, kunnen zich meten met etablissementen in New York of Parijs) of nachtclubs, omgeven door fanatieke fans’. Nórido noemt een lange lijst: Beyoncé, Rihanna, Mick Jagger, Katy Perry, Usher, Paris Hilton… Er zijn concerten aangekondigd van Olga Tañón en Julio Iglesias en hij stelt vast dat de vips niet langer verborgen blijven voor de officiële media. Partijkrant Granma kondigde de komst van Mick Jagger aan.

De Coca-Cola raakt op door al die bezoekers uit het buitenland

De Coca-Cola raakt op door al die bezoekers uit het buitenland

Betere relaties
Oorzaak van deze betrokkenheid zijn de verbeterde relaties tussen Cuba en de VS hoewel Amerikaanse artiesten nog steeds een speciale vergunning nodig hebben om het eiland te kunnen bezoeken. Veel mensen willen getuige zijn van de ‘ontspanning’ na een periode van tientallen jaren van confrontatie. En men ontdekt dat ‘het volk perfect is geïnformeerd over de artiestenwereld op wereldschaal.’ Nórido: ‘Het lijkt dwaas, maar sommigen personen op de de wereld denken dat de Cubanen geïsoleerd zijn van de internationale artiestenwereld, alsof het gaat om de bevolking van Noord-Korea. In Cuba waren altijd Amerikaanse films te zien – de goede, de slechte en de middelmatige – en men heeft er de muziek uit dit land beluisterd.’ De schrijver van het artikel op BBC Mundo, denkt dat dit fenomeen van voorbijgaande aard kan zijn, maar alles wijst erop dat er steeds meer bekenden naar Cuba zullen komen, aangetrokken door het nieuwe van deze bestemming,maar ook vanwege de rijkdom aan historie en cultureel erfgoed van een land dat zich naar de wereld opent.

Bron
* Yuris Nórido is medewerker van het officiële dagblad Trabajadores, lid van de Cubaanse Communistische Partij omdat hij ‘gelooft dat deze de motor van de noodzakelijke veranderingen in dit land kan zijn’ en schrijft regelmatig een column op de website van BBC Mundo, voor de rubriek Voces desde Cuba. Regina Coyula, mensenrechtenactiviste en Alejandro Rodriguez, jonge ondernemer uit Camagüey schrijven ook voor deze rubriek.

Een gedachte over “Celebrities haasten zich naar Cuba (deel 1)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s