Cubaanse graffitiactivist na 10 maanden vrij

Danilo Maldonado, beter bekend als El Sexto, is gisteren vrijgelaten na 10 maanden gevangenschap zonder dat hij voor de rechter is verschenen. Danilo werd op 25 december 2014 gearresteerd vanwege een voorgenomen performance met twee varkentjes waarop de namen Raúl en Fidel waren geschilderd. Mensenrechtenorganisaties zien in de detentie van de kunstenaar het bewijs hoe de verregaande inperkingen van meningsuiting in Cuba gehandhaafd blijven, ondanks de economische opening en de toenadering met de VS.

El Sexto gisteren na zijn vrijlating in het huis van zijn moeder

El Sexto gisteren na zijn vrijlating in het huis van zijn moeder

Machado vertelde na zijn vrijlating aan persbureau AP dat hij zonder officiële aanklacht werd vastgehouden, ‘gewoon omdat ik de spot dreef met hoogste leiders van de revolutie’. Gisterochtend werd hem in zijn cel meegedeeld zijn spullen te pakken en ‘later vertelden zij mij dat ik uiteindelijk in vrijheid zou worden gesteld.’ Zijn moeder Maria Victoria Machado, gekleed in een T-shirt met tekening van Maldonado, kreeg in haar woning in Vedado bezoek van de buitenlandse pers, familieleden en mensen uit de buurt die haar gelukwensten met de vrijlating van de zoon. Maria Victoria heeft zich – in samenwerking met de mensenrechtengroep Damas de Blanco – sterk ingespannen om hem vrij te krijgen. Zij zegt: ‘Een regering die niet gekritiseerd kan worden, begint haar geloofwaardigheid te verliezen.’ Maldonado is van plan om voor zes maanden naar de VS te gaan om daar aan te sterken en vrienden op te zoeken die uit Cuba zijn verbannen. Daarna wil hij na zes maanden weer terug naar Cuba. Uit de informatie van de gevangenisautoriteiten blijkt dat er geen proces meer zal volgen.

Maria Victoria Machado

Maria Victoria Machado

Toekomst
De initiatiefnemers van de petitie op internet, zeggen: ‘Dit werd mogelijk omdat we niet alleen zijn.’ Zij dringen erop aan verder te gaan want dit is ‘het moment om een Amnestiewet te eisen voor alle politiek gemotiveerde gevangenen in Cuba. Een wet die ons niet langer onbeschermd laat tegen de straffeloosheid van een onderdrukkend regime dat zich aan de wereldopinie toont als bereid tot een opening.’ Zij kondigen aan zich voortaan elke zondag ‘vreedzaam’ aan te sluiten bij de acties van de Damas de Blanco en de campagne TodosMarchamos. Op de vraag over zijn komende plannen, liet El Sexto de media weten: ‘Ik heb veel werk te doen, veel ideeën die in de praktijk moeten worden gebracht.’ Via de kritische webkrant 14ymedio bedankte de kunstenaar iedereen ‘die heeft geholpen mij vrij te krijgen, speciaal de activisten die maar doorgingen mijn vrijlating te eisen, de media die de berichten verspreidden en de internationale mensenrechtenorganisatie zoals Amnesty International.’ Bij wijze van grap liet hij nog weten misschien een kort geding tegen de staat te willen voeren omdat ‘ik mijn twee varkens terug wil.’

Linken
* Volledige reportage van Associated Press, 20 oktober 2015
* Website Petitie LibertadParaDanilo

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s