Ex-trainer: ‘Cubaans honkbal zit in het slop’

Het Cubaanse honkbal bevindt zich in het slop. Dat zegt ex-honkbaltrainer Alfonso Urquiola in een interview met de honkbalsite Swing Completo in Miami. Hij verwijt de Cubaanse overheid het ‘honkbal in de uitverkoop te hebben gedaan’ en constateert verder dat Cubaanse honkballers niet langer willen spelen ‘in ruil voor een paar blikjes frisdrank.’

alfonso-orquiola

Alfonso Urquiola

Alfonso Urquiola, voormalig trainer van Vegueros de Pinar del Río, constateert verder dat er geen enkele prikkel bestaat in het honkbal van vandaag om beter te presteren. ‘We leven in een andere tijd. Spelers doen het niet meer voor een paar blikjes frisdrank, een hotel of bus met airconditioning want als ze weer thuis komen weten ze dat hun kinderen geen schoenen hebben om naar school te gaan.’ Hij veroordeelt de officials die de prestatiebeloning bij de sportbond INDER hebben ingevoerd. ‘Die moeten gevangen worden gezet of uit hun kantoren worden gegooid,’ aldus Alfonso Urquiola.

Privé
Hij gaat ook in op zijn eigen omstandigheden en vertelt dat hij als ex-manager per maand 340 Cubaanse peso’s oftewel 14 tot 15 dollar ontvangt. ‘Na bijna 45 jaar inspanningen voor het honkbal, het leiden van clubs op elk niveau en met alle successen die wij en onze fans van toen en u nu kennen.’ Sinds hij het honkbal verliet, werd hij niet meer aangekeken of begroet op straat door ‘de hotemetoten en bureaucraten van de sportbond.’ Over de manier waarop voormalige atleten op het eiland worden behandeld zegt hij dat ‘de lijst van ex-honkbalspelers, boksers of wielrenners die in de steek zijn gelaten, eindeloos is: ‘een lijst zo lang als de weg van San Antonio naar Maisí.’* Alfonso Urquiola spreekt ook over de vlucht van spelers naar het buitenland. ‘Dat teisterde en teistert onze ploeg. En klets niet over het Yankee-embargo als reden. Het onvermogen van de nationale leiders van de bond heeft niets te maken met het fameuze imperialisme, de slechte toestanden van de terreinen waar de enigen die er met plezier vertoeven, de geiten zijn die er grazen. En dat staat los van de Amerikanen, het is hun eigen schuld’.

De ploeg van Vegueros van Pinar del Río in februari 2015

De ploeg Vegueros van Pinar del Río in februari 2015

Amerikanen
Dat is volgens Urquiola ‘de echte waarheid. Dat zij die de leiding hebben de zon willen bedekken met hun vinger.’ Voor hem is de tijd van toen voorbij toen ‘we beloond werden met een diploma, een medaille en een omhelzing van Fidel Castro, toen waren wij helden.’  De helden van nu, voegt hij er aan toe, ‘weten dat de contracten voor hen klaar liggen die de kans bieden op een beter leven. En dat verdienen zij ook gezien hun kwaliteiten want de Cubaanse honkbalspelers zijn de beste ter wereld’, aldus Urquiola.

Bron
* Website Swing Completo met het hele interview van Uberto Mario, 22 oktober 2015
Noot
* Een weg zolang (650 mijl) als de weg ‘van San Antonio a Maisí’, is een Cubaanse uitdrukking. San Antonio ligt aan de uiterste westpunt van Cuba en Maisí aan de uiterste oostpunt van het land.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s