VN stemt vandaag opnieuw tegen Amerikaans embargo

Vandaag stemt de Algemene Vergadering van de VN opnieuw over een resolutie van de Cubaanse regering waarin de opheffing van het Amerikaans ’economisch, financieel en commercieel embargo’ wordt geëist. Vraag is of de VS opnieuw zullen tegenstemmen nu de diplomatieke relaties tussen Cuba en de VS zijn hersteld. Vorig jaar kreeg de tekst de steun van 188 leden van de VS en stemden twee landen, de VS en Israel, tegen.

Het gebwou van de VN in New York

Het gebouw van de VN in New York

De houding van de Amerikaanse delegatie bij de stemming trekt vandaag alle aandacht. De Amerikaanse president Obama riep eerder het Congres op een einde te maken aan het embargo. De afgelopen weken werd de suggestie gewekt dat de VS zich van stemming zouden onthouden. De laatste dagen deed Washington het voorkomen toch tegen de resolutie te stemmen omdat de tekst onvoldoende ‘de nieuwe geest van toenadering tussen beide landen’ zou weergeven, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, die anoniem wilde lijven. Hoewel de tekst van de Cubaanse resolutie wordt voorafgegaan door een preambule waarin het herstel van de diplomatieke relaties tussen de regeringen van Cuba en de VS wordt toegejuicht en de ‘wil’ van Obama wordt erkend ‘te werken aan de eliminatie van de blokkade’ laat de tekst ook kritiek horen op de continuering van het beleid met zijn ‘negatieve effecten’.

Sinds Cuba in 1992 een resolutie indiende bij de VN waarin het embargo van de Amerikanen werd veroordeeld, is het aantal voorstemmers gestaag gedoried en het aantakll onthouidngen tot een minimaal teruggebracht.

Sinds Cuba in 1992 een resolutie indiende bij de VN waarin het embargo van de Amerikanen werd veroordeeld, is het aantal voorstemmers (a favor) gestaag gestegen en het aantal onthoudingen (abstenciónes) tot een minimum teruggebracht.

Ernstig obstakel
De Cubaanse president Raúl Castro noemde in september tijdens zijn toespraak in de VN dit beleid ‘het belangrijkste obstakel voor de economische ontwikkeling van het land.’ Het embargo zou volgens een studie van de Cubaanse regering sinds de invoering ervan een schade van 833.755 miljard dollar hebben veroorzaakt. Het Amerikaanse Congres is de enige die het embargo volledig kan opheffen hoewel de Amerikaanse president Obama diverse maatregelen heeft getroffen om de negatieve effecten te beperken o.a. op het gebied van reizen, geldovermakingen en het organiseren van cruises en vlieglijnen met Cuba.

Bron
* Diverse internationale persbureaus
* De website Cubanismo publiceerde een vertaling van een artikel ‘Wat kan Obama doen tegen de blokkade?’, dat eerder verscheen in de partijkrant Granma.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s