Minister van Binnenlandse Zaken Abelardo Colomé afgetreden

De Cubaanse Staatsraad heeft, op voorstel van president Raúl Castro, ingestemd met het aftreden van de Minister van Binnenlandse Zaken, Abelardo Colomé, die deze functie sinds 1989 vervulde. Colomé (76) treedt af vanwege zijn slechte gezondheid. Ook legt hij zijn functies als lid van de Staatsraad en als leider van de Cubaanse Communistische Partij / Partido Comunista de Cuba neer. De Staatsraad besloot Abelardo Colomé te belonen met de Orde van Verdiensten aan het Vaderland vanwege zijn ‘omvangrijke revolutionaire staat van dienst’, aldus de officiële mededeling.

abelardo-colomeColomé werd op 13 september 1939 in Santiago de Cuba geboren, volgde daar voortgezet onderwijs en een opleiding tot elektricien, die hij niet afmaakte. Al op jeugdige leeftijd sloot hij zich in 1955 aan bij de beweging Movimiento 26 de Julio, geleid door Fidel Castro. Op 30 november 1956 was hij deelnemer aan de opstand in Santiago de Cuba en een jaar later sloot hij zich aan bij de gewapende groepen in Oost-Cuba in de Sierra Maestra. Daar ging hij deel uitmaken van de zogeheten 6e colonne van het Oostelijk Front geleid door Raúl Castro. Hij werd er een van Raúl’s naaste medewerkers.

Militaire functies
Na de overwinning van de revolutie op 1 januari 1959, behoorde Colomé tot de groep van Comandantes en vervulde hij een serie militaire functies als chef van de onderzoeksdepartementen van het rebellenleger Investigaciónes del Ejército Rebelde (DIER), de gevreesde geheime dienst G-2 voor spionage en contraspionage en leidde hij nationale politie (PNR). In 1962 reisde hij naar Bolivia en Argentinie met de opdracht de guerrillastrijd in deze landen voor te bereiden. Terug in Cuba in 1964 doceerde hij aan de militaire academie Máximo Gómez, en werd later chef van de Oostelijke Divisie van het Cubaanse leger, werkte mee aan de oprichting van het Noordelijk Legerkorps en werd in 1970 benoemd tot chef van de militaire contra-informatie. Vijf jaar later, nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden, leidde hij de Cubaanse militaire missie in dit Afrikaanse land en werd gepromoveerd tot divisiegeneraal.

Abelardo Colomé reikt een oorkonde uit

Abelardo Colomé (rechts) reikt een diploma uit

Politieke rol
Bij het congres van de Cubaanse Communistische Partij in 1975 werd Colomé Ibarra benoemd tot lid van het Centraal Comité van de partij, een jaar later tot lid van het éénpartijparlement Asamblea Nacional del Poder, de Staatsraad en viceminister van de Cubaanse strijdkrachten FAR, toen geleid door Raúl Castro. In 1986 werd hij toegevoegd aan het Politbureau en ontving ook de titel ‘Held van de Republiek. In 1986 werd hij benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken nadat zijn voorganger José Abrahantes op beschuldiging van corruptie en drugssmokkel was afgezet. Na de herstructurering van de Staatsraad of Consejo de Estado werd hij een van de vicepresidenten. In 2013 trad hij uit de Staatsraad om plaats te maken voor ’de nieuwe generatie’. In zijn ontslagbrief als minister die hij deze week aan Raúl Castro schreef, stelt hij 60 jaar van zijn leven aan de Cubaanse revolutie gewijd te hebben, voort te gaan als ‘een soldaat die u dient en als militant van de PCC’. Zijn opvolger is divisiegeneraal Carlos Fernández Gondín, lid van het Centraal Comité en ook lid van het parlement of Asamblea Nacional.

Bron
* El Mundo –  Spanje, 25 oktober 2015
Link
* De ontslagbrief van Colomé Ibarra (Spaans) op de website Cubadebate, 26 oktober 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s