Cubaanse katholieke kerk vraagt meer godsdienstvrijheid

Het aartsbisdom van Havana dringt bij de Cubaanse overheid erop aan om een einde te maken aan een reeks nog resterende beperkingen voor de godsdienstvrijheid. En in Santiago werd op het nippertje de sloop van een protestantse kerk voorkomen.

De sculptuur van Che Guevara naast het altaarkruis op het Plein van de Revolutie

De sculptuur van Che Guevara naast het altaarkruis op het Plein van de Revolutie

Godsdienstvrijheid is meer dan vrijheid van eredienst, staat te lezen in Palabra Nueva, het bisdomblad. Er wordt ook herinnerd aan de bemiddeling van de katholieke Kerk in de vrijlating van politieke gevangenen in 2003 en aan de tussenkomst van de paus in de recente toenadering met de VS. Palabra Nueva onderstreept de bijdrage van geëngageerde katholieke leken in de Cubaanse samenleving. De katholieke Kerk wil zich graag sterk blijven engageren in de samenleving. Maar ze wordt bij die inzet geremd door de wetgeving en de sociale structuren. Nu al is de Kerk actief via haar verzorgingsinstellingen, opvangcentra voor hulpbehoevende bejaarden en kinderen met een handicap, universitaire instellingen en in de vormingssector. Vele diploma’s van kerkelijke onderwijsinstellingen worden wel in het buitenland erkend, maar nog niet in Cuba omdat het katholieke onderwijs er nog steeds niet officieel is erkend.

Sloop kerk voorkomen
In de Cubaanse stad Santiago de Cuba is woensdag de sloop van een pinksterkerk op het nippertje voorkomen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad van gisteren. De kerkleiding was woensdag op het provinciale kantoor van de communistische partij. Daar kreeg ze te horen dat men binnen een week op het bevel tot afbraak zou terugkomen. Ondertussen drong een ploeg mensen het kerkterrein op en begon de ommuring af te breken. Toen de kerkleiding terugkwam van het overleg werden de sloopwerkzaamheden gestaakt. Het gebeuren trok veel aandacht doordat honderden kerkgangers die in alle vroegte in een gebedsdienst bijeen waren, zich later zingend naar het kantoor van communistische partij begaven. De predikant vreest dat ook voor andere pinksterkerken in de regio de afbraak dreigt. De kerken worden vaak illegaal gebouwd omdat vergunningen jarenlang op zich laten wachten. De Spaanse Evangelische Zending (SEZ) zegt desgevraagd dat de bewuste kerk met regelmaat lectuur van de SEZ ontvangt.

Bronnen:
Kerknet, 29 oktober 2015
Reformatorisch Dagblad, 30 oktober 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s