De vele gedaantewisselingen van tweedehandskleding in Cuba

Een manager van een Cubaans bedrijf vertelde mij dat de Cubaanse regering elk jaar 5 miljoen dollar uitgeeft voor de aankoop van gerecyclede kleding van de hoogste kwaliteit die er te koop is. Maar in de staatswinkels verkoopt men alleen kleding van slechte kwaliteit. Fernando Ravsberg (website Cartas desde Cuba) beschrijft de vele levens van Cubaanse tweedehandskleding.

De vele gedaantewisselingen van tweedehandskleding in Cuba

Elke halve kilo van deze kleding kost $ 0.68. Zoveel weegt een jeans, een van de kledingstukken die in balen worden aangeleverd. Voeg daarbij de belasting van 240% en de winst voor de winkel, dan kan deze ondernemer een Levis of Lee in goede staat verkopen voor 2 tot 3 dollar. Dat zouden aantrekkelijke prijzen zijn voor Cubanen met kleine salarissen. Maar wat de consument bereikt zijn vooral vodden in plaats van kledingstukken van kwaliteit die aangekocht worden op de Canadese markt. Om te begrijpen hoe de kledingstukken zoveel aan kwaliteit verliezen voor zij bij de consumenten aankomen, is het nodig dezelfde reis te maken als die de balen textiel afleggen van haven, via transport naar de plaatselijke economie.

Gevangeniswerk
De zakenman vertelde dat iemand op het idee kwam deze balen in gevangenissen te bezorgen waar de kleding door gevangenen werd gesorteerd. De meeste gevangenen zitten er vanwege economische misdrijven. Daar vindt de eerste gedaanteverandering plaats. De gedetineerden pakken er nieuwe kledingstukken uit en vervangen die door hun oude kleding; het aantal kledingstukken blijft echter gelijk. Ook ‘verrassen’ zij hun familieleden. Natuurlijk kan zoiets niet zonder ook het bewakingspersoneel ‘tevreden’ te stellen. De balen met kledingstukken werden nu naar landelijke winkelketens gestuurd waar de tweede gedaantewisseling plaats vindt. De balen worden nu naar centrale opslagruimten gebracht en de vervanging van nieuwe kleding door oude wordt opnieuw uitgevoerd. De betere kleding wordt verspreid over de tientallen clandestiene winkels, die overal in de steden functioneren. De lokale zwarte markt beschikt zo over producten met kwaliteit voor klanten die over enige koopkracht beschikken. De containers worden dan later naar de provinciale distributiecentra gebracht en ondergaan opnieuw een gedaantewisseling. Uiteindelijk wordt de overgebleven textiel naar staatswinkels gebracht. De verkopers aan de kraam krijgen een seintje over de aankomst van een nieuwe voorraad en zij kopen vaak binnen één dag het nieuwe spul op. Voor de gewone klanten blijft dan alleen afgedankte kledingstukken over.

Illegale textieopslagplaatsen als deze, zijn vaak de eindbestemming van veel van de tweede-handskleding die de Cubaanse overheid importeert

Illegale textielopslagplaatsen als deze, zijn vaak de eindbestemming van veel van de tweedehandskleding die de Cubaanse overheid importeert.

Rampzalige enscenering
Leidinggevenden op het Ministerie van Binnenlandse Handel zouden nu de inkoop van dit soort textiel willen stopzetten omdat de consument het toch niet koopt, maar in werkelijkheid ziet de consument deze kledingstukken nooit in de staatswinkels maar liggen daar slechts de resten van wat ooit waardevolle partijen waren. In de illegale winkels zie je hoe de tweedehandskleding wel degelijk aftrek vindt; binnen 24 uur is daar alles verkocht wat binnenkomt. Ik was in zo’n winkel in een armere volksbuurt in Havana en je ziet hoe een meisje een Colombiabroek koopt voor één derde van de prijs die haar een Chinese broek zou kosten. De Cubaanse filmmaker Tomás Gutiérrez Alea zei eens dat het socialisme een schitterend draaiboek is met een rampzalige enscenering. In de verkoop van tweedehandskleding ziet men hoe deze tegenstelling tussen scenarioschrijvers, directeuren, acteurs en het publiek zichtbaar wordt.

Bron
* Fernando Ravsberg,website Cartas desde Cuba, 29 oktober 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s