Meer ruimte in Cuba voor buitenlands kapitaal

De Cubaanse regering heeft dinsdag aangekondigd de mogelijkheden voor buitenlands kapitaal in Cuba uit te breiden. Vorig jaar was al een lijst met 306 projecten gepresenteerd voor een waarde van ruim 8 miljard dollar. De nieuwe 80 projecten hebben te maken met het gezondheidstoerisme en de audiovisuele sector.

Minister van Commercie en Buitenlandse Investeringen, Rodrigo Malmierca

Minister van Commercie en Buitenlandse Investeringen, Rodrigo Malmierca

Op de lijst van vorig jaar zijn 40 projecten verwijderd vanwege het feit dat de onderhandelingen erover, aldus de Minister van Commercie en Buitenlandse Investeringen, Rodrigo Malmierca, zich in een vergevorderd stadium bevinden. De nieuwe projecten vinden plaats in 12 sectoren met een accent op het toerisme (94), de energie (86) en de agro-industrie(40). Twintig van de nieuwe projecten worden ontwikkeld in de zogeheten vrijhaven en containerhaven Mariel (ZEDM). De Marielzone is tot nu toe nog de enige plaats in Cuba waar buitenlandse bedrijven zich kunnen vestigen zonder deelname van Cubaanse staatsbedrijven; in de rest van Cuba is een aandeel van 51% van een staatsbedrijf voorgeschreven. Malmierca wees er gisteren tijdens de grote beurs van Havana FIHAV 2015 op dat Cuba zich op dit gebied in ‘een startfase bevindt’, maar dat ‘de handelsmogelijkheden en de politieke en economische context van het land grote interesse hebben gewekt’. Hij wees met nadruk op de nieuwe mogelijkheden om te investeren in centra voor gezondheidstoerisme en sportinstellingen ter bevordering van de gezondheid. President Raúl Castro noemde eerder buitenlandse investeringen noodzakelijk om het socialisme in Cuba welvarend en duurzaam te maken. Daar zou jaarlijks twee tot twee-en-half miljard dollar aan buitenlands kapitaal voor nodig zijn.

gezondheid-operatieKapitaal uit de VS
Op de openingsdag van de FIHAV 2015 had Malmierca al benadrukt dat geen enkele bedrijf ‘vanwege zijn afkomst’ wordt gediscrimineerd en dat Cuba streeft naar diversificatie van economische en commerciële relaties, ook met ondernemers uit de VS van wie er 200 in Havana aanwezig zijn. ‘Wij heten hen welkom om deel te nemen in de Cubaanse markt onder dezelfde condities als de rest van de planeet.’ Ook de banden met de meer traditionele handelspartners als Venezuela, China, Rusland en Spanje zullen worden voortgezet. Malmierca deelde mee dat het Bruto Intern Product van Cuba in het eerste trimester van dit jaar was gestegen met 4,7% en dat men verwacht 2015 af te sluiten met 4%.

Bron
* Diverse persbureaus
Link
* De website Cubadebate over de uitbreiding van buitenlands kapitaal, 4 november 2015. Onder de 8 goedgekeurde projecten voor Mariel zijn twee projecten uit België, namelijk BDC- Log (logistiek) en BBC-Tec (hoge technologie).

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s