Meer dan 250 aanhoudingen in afgelopen weekend

Opnieuw zijn zondag jl. grote groepen mensenrechtenactivisten in diverse plaatsen in Cuba door de politie aangehouden vanwege vreedzame protesten. Volgens de mensenrechtengroep Damas de Blanco en de Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba (Unpacu) werden 267 arrestaties geteld.

De Damas de Blanco houden hun traditionele zondagse stille tocht aan de Quinta Avenida van Havana

De Damas de Blanco houden hun traditionele zondagse stille tocht aan de Quinta Avenida van Havana

In Oost-Cuba meldde de voorman van Unpacu, José Daniel Ferrer, de arrestatie van 100 leden van zijn organisatie. Zij werden aangehouden en opgepakt toen zij onderweg waren naar de Mariabedevaartplaats van Cobre. In Havana verhinderde de politie dat leden van de Damas de Blanco naar de kerk van Santa Rita gingen in de wijk Playa. Ondanks het dreigende politieoptreden lukten het 37 leden van de Damas de Blanco en 25 activisten deze kerk te bereiken. De dissidenten gingen daarna naar het Ghandipark voor hun traditionele stille tocht. Ook familieleden van de drie Cubanen die gevangen zaten vanwege hun protest op 20 september tijdens het bezoek van de paus en de graffitikunstenaar Danilo Maldonado namen deel aan het protest. Maandag werd bekend dat de drie Cubanen die de paus op 19 september op het Plein van de Revolutie een brief wilden overhandigen, Zaqueo Báez, zijn vrouw en Dama de Blanco María Josefa Acón Sardiñas en de activiste Ismael Boris Reñi zijn vrijgelaten in afwachting van een proces. De autoriteiten beschuldigen hen van ‘verstoring van de openbare orde’, ‘verzet’ en ‘een aanslag’.

Record aantal aanhoudingen
De acties tegen leden van de oppositie zijn in de afgelopen 6 maanden toegenomen, aldus de Cubaanse Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening / Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN). In het maandverslag over oktober worden 1.093 aanhoudingen gemeld, de meesten uitgevoerd en onder toezicht van de Cubaanse geheime politie. Het is het hoogste cijfer van de laatste 16 maanden.

Bron
* Diario de Cuba
Link
* CCDHRN OKTOBER 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s