Nicaragua wil geen Cubaanse asielzoekers

Het aantal Cubanen dat naar de Verenigde Staten trekt is sinds december, toen de twee landen de banden aanhaalden, alleen maar gestegen. De Cubanen zijn bang dat de bestaande asielregeling wordt afgeschaft. Sinds halverwege de jaren zestig hebben Cubanen die asiel aanvragen in de VS voorrang op asielzoekers van andere landen. Volgens cijfers van de Amerikaanse douane zouden tussen oktober 2014 en september 2015 25.000 Cubanen de grens zijn gepasseerd.

costa-rica-grens-panamanovember2015

 
Cubanen die op 13 november vanuit Panama de grens met Costa Rica willen oversteken

Honderden Cubanen die hun land waren ontvlucht, strandden zondag in het grensgebied tussen Nicaragua en Costa Rica. De regering van Nicaragua beschuldigt haar buurland ervan een ‘humanitaire crisis’ aan de grens te veroorzaken. Meer dan duizend mensen die in Nicaragua waren aangekomen, zijn zondag door de regering in Managua teruggestuurd naar Costa Rica. De Cubaanse vluchtelingen zouden zonder de juiste identiteitspapieren ongestoord door Costa Rica hebben kunnen reizen, zo beweert Nicaragua. De afgelopen weken hebben al diverse Latijns-Amerikaanse landen melding gemaakt van een grote stijging van het aantal Cubaanse vluchtelingen, dat via een omweg de Verenigde Staten probeert te bereiken. Zo ligt het officiële aantal Cubaanse vluchtelingen in Mexico, een buurland van de VS, nu al vijf keer hoger dan in heel 2014.

nicaragua-costa-rica-emigrantes-cubanos

Nicaraguaanse militairen staan  tegenover de Cubanen

Bondgenoot Cuba
Volgens Nicaragua veroorzaakt Costa Rica een ‘humanitaire crisis’. Dit weekend verstrekte het land een doorreisvisum aan meer dan duizend Cubanen die vastzaten aan de grens met Panama, omdat ze illegaal het land probeerden binnen te komen. Tot onvrede van Nicaragua, dat onmiddellijk zijn grens dichtgooide voor de migranten. Bij de acties van de veiligheidsdienst van Nicaragua werden traangas en rubberkogels gebruikt. Nicaragua, een trouwe bondgenoot van Cuba, zegt dat het buurland de nationale soevereiniteit heeft geschonden. Onzin, meent de Costaricaanse minister van buitenlandse zaken Manuel González. De beslissing van Nicaragua zou mensensmokkelaars die de Cubanen vaak begeleiden tijdens hun reis, alleen maar in de kaart spelen. ‘Het is een onverantwoordelijke beslissing om de grens volledig te sluiten, mensen bereiken hun bestemming toch wel als ze dat willen.’

Bronnen
* Internationale persbureaus
Linken
* Burenruzie over gevluchte Cubanen, Trouw 17 november 2015
*
Cijfers: De illegale emigratie van Cubanen in Latijns-Amerika in beeld. Bron: Diario de Cuba

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s