Binnenkort minder dan 100 gedetineerden in Guantánamo

De Verenigde Staten zetten hun inspanning voort om de gevangenis van Guantánamo te sluiten. Tegen het begin van 2016 zal het aantal gedetineerden in de gevangenis op Cuba zelfs minder dan 100 zijn. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vandaag gezegd.

US GUANTANAMO DETAINEES

Gevangene in Guantánamo na een verhoor

In Guantánamo Bay, een Amerikaanse enclave op Cuba, zitten nog altijd 107 terrorismeverdachten opgesloten. De meeste gedetineerden worden er zonder enige vorm van proces of rechterlijke bijstand vastgehouden. Obama beloofde bij zijn verkiezing dat hij de gevangenis ging sluiten, maar heeft die belofte nog niet waar kunnen maken. Het Amerikaanse Congres hield enkele dagen geleden de sluiting van het gevangenenkamp opnieuw tegen. Volgens waarnemers zal Obama in zijn laatste rechte lijn van zijn presidentschap niet genoeg tijd meer hebben om de sluiting effectief door te voeren. Eén van de problemen is het vinden van nieuwe plaatsen voor de gevangenen. Eerder werden al een gevangenis in Fort Leavenworth (Kansas) en in Charleston (South Carolina) bezocht.

GuantanamobordTegenwerking Congres 
Het Amerikaanse Congres keurde op 10 november een nieuwe versie van de defensiebegroting voor 2016 goed. Ondanks een eerder veto van president Barack Obama werd de wetgeving die de sluiting van gevangenis Guantánamo kan verhinderen, opnieuw opgenomen in de begroting. De Senaat keurde de begroting goed met 91 stemmen tegen 3. Een week eerder had het Huis van Afgevaardigden ook al ingestemd met de begroting, met 370 tegen 58 stemmen. De Republikeinen beschikken in beide kamers van het parlement over een meerderheid. In oktober had zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden de begroting ook al met een ruime meerderheid goedgekeurd. Maar Obama gebruikte toen zijn veto. Volgens hem moest de begroting, goed voor 612 miljard dollar, worden afgekeurd omdat een van de onderdelen de sluiting van het Amerikaanse gevangenkamp Guantánamo belemmert. Het is vrij uitzonderlijk dat Obama als president gebruik maakt van zijn vetorecht.

Bronnen
* Diverse persbureaus

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s