Venezolanen kiezen voor democratische veranderingen

Generaal Raúl Castro heeft vandaag een steuntelegram gezonden aan zijn politieke bondgenoot Nicolás Maduro van Venezuela. De beweging van Maduro leed een forse nederlaag bij de verkiezingen die zondag werden gehouden en waarbij de oppositionele Mesa de la Unidad Democrática (MUD) zeker 99 van de 167 zetels in handen kreeg. De opkomst was ongekend hoog: 74 procent.

venezuela-stembus-vrouw Leopold Lopez

De vrouw van Leopold López, voorman van de oppositiegroepering Voluntad Popular, brengt haar stem uit. López zit een gevangenisstraf van 14 jaar uit omdat hij tijdens een demonstratie tegen de regering Maduro geweld zou hebben gebruikt. Zijn vrijlating wordt verwacht.

Castro: ‘Ik heb van minuut tot minuut de buitengewone strijd gevolgd die u hebt gevoerd en heb met bewondering naar uw woorden geluisterd,’ aldus de tekst van een telegram dat de officiële media in Cuba vandaag publiceerden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we nieuwe overwinningen van de Bolivariaanse revolutie en die van Chávez onder uw leiding zullen zien. Wij staan steeds aan uw kant’, aldus Raúl Castro aan de Venezolaanse president. Het is voor het eerst in bijna zeventien jaar dat de socialistische partij van president Nicolas Maduro geen meerderheid heeft in het parlement.

Verandering
President Maduro heeft zijn nederlaag erkend. Hij spreekt van een ‘ongunstige uitslag’. Oppositieleider Henrique Capriles claimde de overwinning zondagnacht al vroeg. ‘De resultaten waar we op hoopten. Venezuela heeft gewonnen. Het is onomkeerbaar’, schreef hij op Twitter. Jesus Torrealba, het hoofd van de oppositionele coalitie Democratische Eenheid (MUD), was kort en bondig in zijn analyse van de verkiezingsuitslag. ‘Het land wil verandering en die verandering begint vandaag.’

Beu
Volgens Marjolein van de Water, journalist van de Volkskrant en in Caracas aanwezig, is ‘de overwinning voor de oppositie een flinke klap voor de socialisten, die sinds het begin van de revolutie onder wijlen Hugo Chávez op de onverdeelde steun van het volk konden rekenen. Een groot deel van de Venezolanen heeft het echter gehad met de socialistische revolutie. In het sterk gepolariseerde land klagen arm en rijk eensgezind over de gierende inflatie, de schaarste, de ellenlange rijen en de gewelddadige criminaliteit die Venezuela tot een van de gevaarlijkste landen ter wereld maakt.’

Dirk Van den Broeck-facebookDirk Van den Broeck
De Vlaamse mensenrechtenactivist voor 0.a.Venezuela en Cuba, Dirk Van den Broeck, meldde gisterenavond vanuit Caracas:
Het regime treuzelt al meer dan 3 uur om de resultaten vrij te geven. Dit kan erop wijzen dat de nederlaag groter is dan verwacht, en dat legertop en partij/regering tijd willen trekken om er een draai aan te geven. 
En 6 uur later:
Heet van de naald: VERPLETTERENDE OVERWINNING VAN DE OPPOSITIE, 60% van de stemmen tegen Het chavisme. Einde van een autoritair militaristisch en onproductief experiment. Overwinning voor de democratische krachten in Latijns Amérika. Bij mijn vrienden hier in Barinas gaat iedereen nu compleet uit de bol! .We trekken hier om 1 uur s nachts de straat op met en fles Venezolaanse rum!!!

Linken
* Facebook van Dirk Van den Broeck
* De boodschap van Raúl Castro aan Maduro, Granma, 7 december 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s