Vlucht van honkballers valt niet te stoppen

Yasser Julio González Castro (1992) speelde vanaf zijn zesde honkbal en is nu het middelpunt van een geruchtenstroom onder de honkballiefhebbers in Cuba. Afgelopen week werd bevestigd dat deze werper het eiland had verlaten. Het is een verlies dat niet alleen zijn club in Pinar del Río raakt, maar het is ook een dodelijke slag voor het toch al erg verbleekte nationale honkbal.

honkbal-Yasser-Julio-Gonzalez-Castro

Yasser Julio González Castro

González Castro is in Havana geboren, maar ging met zijn familie in Mantau in de provincie Pinar del Rio wonen. Met succes doorliep hij alle categorieën van het nationale honkbal. Hij maakte deel uit van de ploeg van de Metropolitanos* voordat deze club verdween en vestigde zich in Pinar del Río om zich aan te sluiten bij de Vegueros, een ploeg waarvoor hij in de 53ste en 54ste serie speelde als wisselspeler. Zijn schitterende prestaties op landelijk niveau in de tweede Serie Nacional Sub-23 opende de deur voor een opstelling in de Tsunami ploeg van Pinar del Rio en hij stelde niet teleur. De naam van González Castro dook onlangs weer op toen hij tot onvrede van het publiek niet bleek opgesteld voor het tornooi Premier 12, maar zijn ambities lagen hoger.

Verwachtingen
Het vertrek van deze werper met het doel om te gaan spelen in de Major League in de VS werd door zijn vrouw Clensi Porras García bevestigd aan de internetkrant 14ymedio. De vrouw verstrekte meer details over de beslissing van González Castro aan het einde van de wedstrijd tussen Pinar del Río en Ciego de Ávila afgelopen donderdag in het stadion Capita San Luis van de hoofdstad Pinar. De 19-jarige vrouw was naar het stadion gekomen om de situatie van haar echtgenoot aan zijn teammaten uit te leggen en te melden dat hij er goed aan toe was en grote verwachtingen had om zijn plannen tot een goed einde te brengen.’Hij heeft me gezegd dat het hem goed ging en hij doet iedereen de groeten’, aldus Porras García tegen 14ymedio. Over zijn beweegredenen om het land te verlaten, wees zijn vrouw naar de grote wens van González Castro ooit in de Major League te kunnen spelen. Maar ook speelde het gevoel mee dat hij onvoldoende binnen Cuba werd gewaardeerd. ‘Hij heeft het nooit in het openbaar gezegd, maar het zat hem wel dwars,’ aldus Porras García, die benadrukte dat ‘zijn ploeg in Pinar der Rio en zijn collega’s alles voor hem waren’, maar ‘vooruit komen was er niet bij.’ Een andere werper van Pinar del Rio Pedro Luis Lazo zei tegen 14ymedio dat ‘de knaap alles in zich heeft, hij moet nog wat worden bij geschaafd, maar hij is jong en dat is het belangrijkste’.

Onoplosbaar probleem
Castro’s  vrouw zei werkelijk niet te weten waar haar man nu was hoewel ‘vrienden van mij zeiden dat hij samen met andere honkballers in de Dominicaanse Republiek zou zijn. Waar hij ook is, ik zal hem blijven steunen. Dit is zijn droom en ik hoop dat hij die zal waarmaken,’aldus de vrouw in tranen. De aanhangers van Pinar zijn niet verbaasd over het vertrek van veel spelers. ‘De sport wordt getroffen door een groot en onoplosbaar probleem, waar alle Cubanen mee te maken krijgen,’ zegt Noel Nodarse, een fanatieke aanhanger van honkbal terwijl hij zijn bici-taxi bestuurt en naar een sportverslag via een klein radiootje luistert: ‘Er blijft geen honkballer over omdat ze de sportmensen niet willen betalen wat zij verdienen.’ Op korte termijn begint Yasser Julio een nieuwe etappe in la Grande zoals ze in Cuba de Major League Baseball noemen en de fans doen voorspellingen wie de volgende Cubaanse honkbalspeler zal zijn die vaarwel zegt.

Bron
* Juan Carlos Fernández, Pinar del Río op de website 14ymedio, 6 december 2015

Noot
* Metropolitanos is een van de twee honkbalteams in de hoofdstad Havana en wordt ook wel de Strijders of Guerreros genoemd. De andere ploeg is die van de meer succesvolle Industriales.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s