Akkoord over 16 miljard dollar Cubaanse schuld

Cuba heeft afgelopen weekend een akkoord bereikt met 15 crediteuren, verenigd in de Club van Parijs. Het land zal 2,6 miljard dollar terugbetalen en een bedrag van 8,5 miljard dollar zal worden kwijtgescholden. Het akkoord  vergemakkelijkt de integratie van Cuba in de internationale betalingsgemeenschap. Het merendeel van de schuldeisers was bereid flexibiliteit te tonen nu de interesse om zaken te doen in Cuba groeit door de binnenlandse economische hervormingen. Cuba is geen lid van de Wereldbank, noch van enige andere multilaterale kredietinstelling.

postkantoor-foto-fidel

Postkantoor in Havana

De onderhandelingen tussen de Club van Parijs – een verband van informele kredietverstrekkers zoals Australië, Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland en de Verenigd Staten – werden geleid door de Franse Minister van Financiën, Sapin. Frankrijk, de grootste crediteur, heeft 4 miljard dollar aan Cuba kwijtgescholden. Cuba zal in ruil daarvoor in termijnen een achterstallige lening ter waarde van 2,6 miljard in een periode van 18 jaar voldoen. Frankrijk krijgt 240 miljoen dollar van de 470 miljoen aan achterstallige rente terugbetaald; de rest zal worden geïnvesteerd in ontwikkelingsprojecten in het land, aldus de Franse minister. Spanje heeft Cuba een schuld van bijna 2 miljard dollar kwijtgescholden.

Tweede op wereldranglijst
Volgens een rapport van de Club van Parijs van maart jl. bedroeg de schuldenlast van Cuba 35 miljard dollar en bezette het land de tweede plaats – na Griekenland met 70 miljard dollar – op de lijst van crediteuren van deze instelling. De schuld werd zo omvangrijk omdat Cuba in 1986 besloot de betalingsverplichtingen aan de Club van Parijs niet langer na te komen.

Link
* Deze Cubaweblog op 28 april 2014: Cuba wil onderhandelen over schuld aan Club van Parijs

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s