Major League Honkbal in Havana; meer vragen dan antwoorden

Honkbalspeler Alexei Ramírez zegt ‘zeer tevreden en gelukkig te zijn om weer bij mijn mensen te zijn, die me zagen spelen toen ik lange tijd het beste gaf voor mijn ploeg uit Pinar del Río en de nationale ploeg.’ Werper Ramírez maakt deel uit van de delegatie van de Major League Baseball (MLB) en de spelersvakbond MLBP, die gisteren voor een officieel bezoek in Havana aankwam. De kritische website Diario de Cuba was aanwezig bij een persconferentie in Hotel Naciónal en Francis Romero constateert dat de sfeer er een van harmonie, geluk en goede wil was, maar dat de meeste vragen onbeantwoord bleven. Bovendien konden geen vragen worden gesteld aan de honkbalofficials van Cubaanse zijde zoals Tony Castro, sportarts, vice-voorzitter van de Internationale Honkbal Federatie en Fidel’s zoon.

honkbal-Antonio Castro recibe a Yasiel Puig a su llegada a Cuba-15122015

Honkballer Yasiel Puig wordt op het vliegveld begroet door Tony Castro, Fidel’s zoon en vice-voorzitter van de internationale honkbalfederatie

Cuba heeft sinds het bezoek in 1999 toen de Orioles uit Baltimore kwamen, niet zo’n belangrijke vertegenwoordiging van het Amerikaanse honkbal meer ontvangen. En de voorzitter van de spelersvakbond Tony Clark spreekt tijdens een drukbezochte persconferentie in Hotel Naciónal over ‘een reis van goede wil.’ Ook schonk hij de Cubaanse honkbalfederatie 200.000 dollar.

MLB wil ‘veilig en legaal’opereren
Aurelio Prieto Alemán, sportcommentator van de Cubaanse televisie, stelde de vraag waarom de Major League Cuba nog steeds niet de prijs had uitgekeerd, die het land in 2006 bij een toernooi Clásico Mundial behaalde. Maar MLB-vice-voorzitter Dan Halem beantwoordde deze vraag niet. Hij benadrukte wel dat de MLB gebruik wil maken van Cubaans talent, maar op een ‘veilige en legale wijze’ en hij riep beide regeringen op hen hierbij te helpen. En vervolgens zei de werper van de Padres van San Diego, Jon Jay, opnieuw hoe blij hij was ‘hier te zijn want honkbal is onze gezamenlijke taal.’ Vakbondsvoorzitter Clark riep de Cubaanse sportbond INDER op tot meer samenwerking en benadrukte dat ‘het welzijn van de honkballers ons belang is.’ Hij liet in antwoorden op de buitenlandse journalisten wel doorschemeren geen structurele veranderingen te verwachten. Clark: ‘De uitdagingen zijn groot. We hebben meer onderhandelingen nodig.’

honkbal- De-izq-a-der.-Tony-Clark-Dave-Winfield-Joe-Torres-y-Dan-Hallen-15122015

Tony Clark, Dave Winfield, Joe Torres en Dan Halem van de Amerikaanse delegatie tijdens de persconferentie

Alles is positief
De kritische website Diario de Cuba stelde aan het einde van de persconferentie een vraag aan de Cubaanse-Amerikaanse honkballer Jon Jay over mogelijke veranderingen. ‘Dit is een bezoek. Wij moeten zien wat er hier gebeurt. Ik denk dat tot nu toe alles positief is. Wij zijn hier voor de mensen, de jongeren. Zowel de directeur Sport van de Major League Joe Torre, Tony Clark en juridisch directeur Dan Halem wezen er op dat dit een eerste bezoek is en er nog velen zullen volgen, ‘maar niets is zeker,’ aldus Halem. Vandaag en morgen geeft de delegatie clinics in Havana en Matanzas. De Amerikanen zullen in Havana ook gesprekken voeren met  Tony Castro, honkbalmanager Higinio Vélez en nationaal honkbalcommissaris Heriberto Suárez.

honkbal-Yasiel Puig omhelst oud-trainer Juan Arechavaleta

Honkballer Yasiel Puig omhelst zijn oud-trainer Juan Arechava

Ogenschijnlijke verzoening
Aan de Cubaanse honkbalwereld en hun functionarissen konden tijdens de persconferentie geen vragen gesteld worden. De website Diario de Cuba concludeert dat aan beide zijden noch de MLB noch de Cubaanse Honkbalfederatie het laatste woord hebben. De Cubaanse kant hangt af van beslissingen die centraal door de staat worden genomen en de Amerikaanse MLB wordt gehinderd door diverse wetten die deel uitmaken van het Amerikaans embargo tegen Cuba. Diario de Cuba spreekt dan ook van een ‘ogenschijnlijke verzoening’.

Bron
* Francys Romero, Diario de Cuba, 16 december 2015

Link

* Cubadebate, officiële website over de Amerikaanse honkbalbezoekers

Noot

* De Major League Baseball is het hoogste professionele honkbalniveau in Noord-Amerika. Major League Baseball is de organisatie die sinds 1903 twee losse competities met elkaar verbindt, de American League en de National League.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s