Bezoek Amerikaanse honkbalspelers laat veel onbesproken

Antonio Castro, vicevoorzitter van de Internationale Honkbalfederatie, heeft grote verwachtingen van de nieuwe relatie tussen de Amerikaanse Major League en het Cubaanse honkbal. Hij zegt te streven naar afspraken die een einde moeten maken aan de ‘mensenhandel’ van honkballers en andere risico’s waar honkbalspelers uit Cuba mee te maken krijgen die deserteren.

honkbal-Federacion-Internacional-Castro-tony-jonge-spelers

In het midden Tony Castro

Antonio Castro, zoon van Fidel Castro, toonde zich geëmotioneerd over een mogelijk perspectief waarbij Cubaanse honkbalspelers in de Major League spelen en bijvoorbeeld voor Cuba uitkomen in de Wereldspelen Honkbal van 2017. ‘Het is als met een baby. Hij wordt geboren, leert lopen en men houdt van hem. De fans houden van honkbal evenals de spelers. Laten we zien wat er gebeurt. Alles wat we doen om het spel groter te maken schept vreugde,’ aldus Castro die de ‘mensenhandel’ zei te willen inruilen voor een ‘meer normale relatie.’ Hij zei blij te zijn ‘de beste Cubaanse spelers hier en nu bij ons te hebben (Abreu en Puig) en vooruit te willen kijken. Ik ben blij en iedereen is blij.’

honkbal-Clayton-Kershaw-Grandes-Ligas-en-Matanzas17

De Amerikaanse honkballer Clayton Kershaw tijdens een clinic in Matanzas

Censuur
De hoge delegatie van het Amerikaanse honkbal met Joe Torres, David Winfield en Tony Clark, gaf diverse clinics aan de Cubaanse jeugd. De officiële partijkrant Granma reageert formeel op het bezoek en wijst op juridische obstakels die niet kunnen worden opgelost door de Cubaanse honkbalbond. Foto’s van de ontvangst op het vliegveld van de Amerikaanse honkbalspelers door Tony Castro verschenen niet in de staatsmedia en zouden, volgens de kritische internetkrant 14ymedio, zijn gecensureerd. Ook de gift van 200.000 dollar van de Amerikaanse honkballers aan de Cubaanse Honkbalfederatie en een aan de hulporganisatie Caritas Cubana werden nergens vermeld. Noch Tony Castro, noch de officiële media gingen concreet in op de problemen van het Cubaanse honkbal zoals de desertie c.q. het vertrek van 102 Cubaanse spelers in 2015, aldus de honkbalexpert Peter Bjarkman. Dat is bijna één derde van alle gevluchte honkballer sinds 1980.

Bronnen
* 14ymedio en Diario de Cuba

Link
* Youtube (1.24) Enkelen van de eerder uitgeweken honkballers keerden terug naar hun geboorteland en ontmoetten o.a. in het stadion Estadio Latinoamericano van Havana hun fans.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s