Ruim 80 arrestaties na vreedzaam activisme Damas de Blanco

Afgelopen zondag zijn 45 leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco en meer dan 20 andere activisten in Havana gearresteerd vanwege hun deelname aan de wekelijks tocht #TodosMarchamos. De deelnemers eisen een amnestie voor politieke gevangenen en het recht vrij op straat te demonstreren.

Damas_de_Blanco-santa-rita

Damas de Blanco tijdens hun stille tocht op de Quinta Avenida in Havana bij de Santa Ritakerk

Nog eens 15 vrouwen werden in hun woning aangehouden om te voorkomen dat zij de mis zouden bijwonen in de kerk van Santa Rita in Havana waar de Damas de Blanco elke zondag een stille tocht houden. Berta Soler, de leider van de Damas de Blanco, wees er aanwezige journalisten op dat in de afgelopen dagen door de geheime dienst alles werd gedaan om activiteiten van de Damas de Blanco te voorkomen. Zo werd een gastronomisch feest met muziek georganiseerd vlak voor de ingang van het kantoor van de mensenrechtengroep in de wijk Lawton. Na zijn arrestatie werd een van de initiatiefnemers van #TodosMarchamos, Antonio G. Rodiles, weer vrijgelaten met een boete wegens ‘verstoring van de openbare orde.’ Gevreesd wordt dat het paspoort van Rodiles opnieuw zal worden ingetrokken. Rodiles was afgelopen week in Washington waar hij werd ontvangen door de ondersecretaris voor het Westelijk Halfrond, Roberta Jacobson.

Damas-Blanco-blokkade-voedselverkoop

Omsingeling van het pand van de Damas de Blanco door een kiosk vol voedsel en drank

Intimidatie sociale activiteiten
Vanuit Santiago de Cuba meldt de oud-politieke gevangene José Daniel Ferrer, leider van de Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba (UNPACU), nieuwe acties van de politie gericht tegen allerlei sociale activiteiten van leden van de oppositie. In Palmarito de Cauto organiseerde de UNPACU een feest ter voorbereiding van Driekoningen met 100 kinderen en hun ouders. En in de provinciale hoofdstad Santiago bouwden activisten, samen met buren, een bad voor een gezin met gezondheidsproblemen. Bij beide activiteiten waren voortdurend leden van de Cubaanse staatsveiligheidsdienst in de buurt. Ferrer: ‘Tirannieën hebben niet het minste sociale gevoel!’ (…) ‘zij willen ouders en kinderen intimideren.’ Vrijdag was Ferrer gedwongen de hoofdstad Havana te verlaten en werd hij naar de provincie gedeporteerd. De staatsveiligheid maakte hem duidelijk dat hij Santiago de Cuba niet langer mag verlaten zonder toestemming van de rechter.

Link
* Orlando Palma doet verslag (Engelstalig) van de omsingeling door de geheime dienst van de zetel van de Damas de Blanco en in de buurt Lawton.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s