Particuliere restaurants populair tijdens Kerstdagen

Toen in 1997 Kerstmis weer een officiële vrije dag werd in Cuba – na dertig jaar niet gevierd te zijn – is de traditionele kerstmaaltijd met het gezin in Cuba langzaam maar zeker in ere hersteld. De ruim 2.700 particuliere eethuisjes of paladares die Cuba op dit moment telt, profiteren daar ook van. ‘Sinds de paladares verschenen is het aanbod voor Kerst enorm verbeterd,’ zegt toeristisch agent Yasiel uit Spanje en Cubanen eten daardoor vaker buiten de deur ………als ze het kunnen betalen.

carlos-III-winkelcentrum-kerstmis

Winkelcentrum Carlos III in Havana

Het platform Alamesa, dat ook een website, een app en een maandelijkse nieuwsbrief voor mobieltjes aanbiedt, is een van de meeste geraadpleegde sites voor Cubanen –  die het zich kunnen permitteren – om de laatste culinaire nieuwtjes te weten te komen. Zij werd de afgelopen weken druk bezocht vanwege speciale aanbiedingen voor de kerstdagen. Een van de oprichters van het Alamesa initiatief is Ariel Causa die spreekt over een record aan informatieve vragen door consumenten en aanbiedingen van particuliere eetgelegenheden. Hij verzamelt met een groep van jonge ondernemers de informatie en zij houden het veel geprezen platform in staat. Causa: ‘Elk restaurant dat open is probeert een zo’n aantrekkelijk mogelijk aanbod te presenteren, rekeninghoudend met het karakter van de Cubanen die van eten houden en van familie om zich heen.’ Voor deze kerst worden er 70 culinaire ideeën gepresenteerd, een ‘bewijs’ van de ‘vitaliteit’ van het Cubaanse restaurantwezen. Causa noemt als oorzaken van deze verbetering de specialisatie van het personeel dat er werkt, de verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening, de creativiteit en hun aandeel op de markt.

kerst-Nacimiento guajiro- Sentir Cubano

Kerststal in boeren- of guajirotraditie

Liever thuis
Voordat er sprake  was van dit aanbod, ‘bleven we thuis’ zegt Yasdanys, een vrouw uit Havana, die liever naar een particulier restaurant dan naar een lokaliteit van de staat gaat,  want ‘de kwaliteit van de dienstverlening en het eten zijn er beter.’ Hoewel er vaker dan vroeger sprake is van buitenlandse culinaire invloeden zoals die uit Italië of de rest van de Mediterranee, bieden de  meeste restaurants Cubaanse voedsel aan zoals geroosterd varkensvlees, zwarte bonen en witte rijst (congri), groentesalades en yuca met kruiden, azijn en knoflook. ‘In Cuba wordt Oud- en Nieuwjaar meer gevierd dan Kerstmis omdat niet iedereen cadeautjes kan kopen voor onder de kerstboom of deze versieren met lichtjes of door uit te gaan,’ zegt Yamila, een meisje dat net een winkel verlaat in de overvolle straat Obispo in Oud-Havana. Kerstmis werd trouwens in 1969 verboden en weer in ere hersteld in december 1997, een maand voordat paus Johannes Paulus II Cuba zou bezoeken. Twee jaar later werd het in heel Cuba een officiële vrije dag.

Link
* Cuba Journal, 29 november 2015: A recent history of Christmas in Cuba, 29 november 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s