Cubaanse bisschop: ‘Ja, er zijn politieke gevangenen.’

De Cubaanse bisschop Jorge Serpa van Pinar del Río en verantwoordelijk voor het gevangenenpastoraat heeft in een interview met het tijdschrift Palabra Nueva erkent dat Cuba nog steeds politieke gevangenen telt.

Jorge-Serpa-Pinar-COCC

Jorge Serpa, bisschop van Pinar del Rio

Jorge Serpa: ‘Ja, er zijn politieke gevangenen die lange straffen zijn opgelegd en voor wie wij – en ik zal niet rusten dat te doen – als kerk een herziening van het proces hebben gevraagd.’ De bisschop zegt in een interview met Palabra Nueva  dat hij ‘gevallen kent waarbij mensen straffen van 47 jaar moeten uitzitten’ en ‘enkele van die gevallen zijn politiek.’

Sociale onveiligheid
Hij wijst op gevallen waarbij mensen veroordeeld zijn vanwege ‘sociale onveiligheid, zo omschrijft men tegenwoordig een probleem of situatie die in wezen politiek is.’ De uitspraken van Serpa zijn in tegenspraak met eerdere uitspraken van kardinaal Jaime Ortega, die in juni tijdens een interview met een Spaans radiostation zei dat er in Cuba geen politieke gevangen meer zijn. Serpa benadrukte dat er buiten Cuba sprake is van ‘een wirwar van opvattingen en dat delinquenten worden verward met politieke gevangen’.

Vrijlatingen
In de lente van 2010 begon de katholieke kerk in Cuba een dialoog met de autoriteiten, die leidde tot de vrijlating van 126 politiek gevangenen, onder hen waren leden van de Groep van 75, opgepakt tijdens de repressiegolf van maart 2003. In september 2015 maakte de regering van Cuba bekend dat vanwege het bezoek van paus Franciscus aan Cuba aan 3.522 gevangenen hun straf werd kwijtgescholden. Onder hen bevond zich geen enkele politieke gevangenen.

Link
* Het volledige Spaanstalige interview in Palabra Nueva, het blad van het aartsbisdom Havana , met bisschop Serpa over gevangenschap in Cuba, 27 december 2015.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s