Onderscheiding voor ‘vervoerder Pakket’ Héctor López

Elio Héctor López is uitgeroepen tot een van de 14 gezichten van 2015. López is de bedenker van El Paquete/Het Pakket, een informatie- en amusementsaanbod dat wekelijks via de zwarte markt met usb-sticks aan de Cubaanse consument wordt aangeboden. Het particuliere initiatief is een reactie op het slaapverwekkende en gepolitiseerde aanbod van de vijf officiële Cubaanse televisiekanalen.

paquete-hector-lopez-Transportador-creador-paquete-audiovisual

Hector López

De Cubaanse kritische internetkrant 14ymedio maakte de uitverkiezing bekend. El Paquete bevat audiovisueel materiaal, muziek, televisieseries en studiemateriaal. Het aanbod dat wekelijks wordt vernieuwd, leidt bij officieel Cuba tot veel hoofdpijn en levert de gebruikers veel plezier op, aldus 14ymedio. Het aantal gebruikers loopt in de miljoenen. Een van de oprichters is Elio Héctor López, ook bekend als El Transportador/De Vervoerder.

Censuur
Met als uitgangspunt ‘nul politiek, nul geweld, nul pornografie’ kon El Paquete tot nu toe de officiële censuur ontwijken, maar de kritiek op de inhoud van Het Pakket door de officiële culturele instellingen van de communistische partij is herhaaldelijk te horen. Het Pakket zou aanleiding geven tot frivoliteiten en getuigen van een slechte smaak. Tijdens een zitting van het parlement in juni van dit jaar werd geconstateerd dat Cubanen op steeds jongere leeftijd tabak en alcohol consumeren. Enkele afgevaardigden wezen naar El Paquete als de schuldige voor het stijgend drugsgebruik omdat bekende artiesten in de series van El Paquete, deze ook gebruiken.

paquete.El Paquete Semanal like this teenager in Havana Vieja

De wekelijkse versie van El Paquete is binnen

Geen probleem
Elio Héctor López verzekert tot nu toe ‘geen enkel legaal probleem te hebben gehad’ en zegt dat zelfs functionarissen van het Ministerie van Cultuur en de Cubaanse televisie hem benaderden om zijn werk beter te leren kennen. De 28-jarige Héctor López is door het magazine Forbes aangewezen als een van de ‘revolutionairen’ op het gebied van de Cubaanse technologie. Hij nam kortgeleden deel aan een internationaal forum Emerging Tech In Cuba: Meet Its Pioneers, in Miami over het gebruik van informatietechnologie in Cuba.

Linken
* Cubaanse televisie verliest strijd van El Paquete, 20 juli 2015 op deze Cuba weblog
* Over de conferentie Emerging Tech in Cuba
* Verslag van Mario Penton Martinez (Engelstalig) van 14ymedio over From Little Pioneers To Pioneers Of Entrepreneurship

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s