Mobiele telefoon vergroot sociale verschillen

Enkele jaren geleden waren een herdershond of een Rolex-horloge in de wijk Vedado in Havana een statussymbool. Met de komst van nieuwe technologieën horen daar nu ook een computer of een mobiele telefoon van de laatste generatie bij. Het mobieltje toont je steeds meer de portemonnee van de eigenaar. Zelfs het Cubaanse ‘parlement’ boog zich afgelopen zondag over de slechte service van de Cubaanse telefoonmaatschappij ETECSA. In de loop van dit jaar werden in het hele land 800.000 nieuwe mobiele telefoons geregistreerd maar in de staatswinkels werden slecht 324.400 telefoons verkocht. Het verschil doet vermoeden dat bijna het dubbele aantal op de zwarte markt of via vrienden en relaties in het buitenland werd verkregen.

Iphone-straabeeldHet geringe aanbod van modellen en de hoge prijzen van mobiele telefoons in staatswinkels staan in schrille tegenstelling met wat de informele markt biedt. Die biedt apparaten van de jongste generatie aan, inclusief de mogelijkheid tot het installeren van apps. De winkels van Empresa de Telecomunicaciónes de Cuba S.A (Etecsa) hebben weinig keus, achterhaalde modellen en extreme prijzen.

Alle merken
‘Wij hebben alles, originele merken en Chinese modellen van bijna alle modellen die de markt kent,’ vertelt El Micky, een verkoper die zijn handelswaar heeft uitgestald in de deuropening van een woning aan de straat Carlos III in Havana. ‘Kopers zijn op zoek naar mobiele telefoons met een aanraakscherm maar we hebben ook wat eenvoudiger modellen met grote toetsen die meer geschikt zijn voor ouderen,’ vertelt de jongeman. De prijzen op de zwarte markt hangen af van de mogelijkheden van het apparaat. ‘We hebben er van 15 CUC tot en met de iPhone 6 Plus, waar je snel 450 CUC voor neerlegt,’ legt El Micky uit. De best verkochte mobiele telefoons zijn die met een externe harde schijf SD want de klanten ‘zetten daar hun eigen muziek, video’s en eigen archieven op.’

Iphone-che-guevaraStaatswinkels
De staatswinkels tonen een heel ander beeld. Ze verkopen bijna enkel toestellen die 50 CUC of meer kosten, van het merk Alcatel en met een technologie die al enkele jaren oud is. ‘Mensen kopen weinig telefoons hier want voor de deur zijn al illegale verkopers actief die goedkopere mobieltjes van betere kwaliteit aanbieden,’ zegt een medewerker van een telefoonzaak van het Miramar Trade Center tegen de internetkrant 14ymedio. Aan de andere kant van de etalage zijn twee mannen met een rugzak actief met o.a. het nieuwste model van Samsung Galaxy, rechtstreeks afkomstig van de internationale markt. Dinsdag ging de Cubaanse televisie op dit thema in met een reportage gepresenteerd door de journalist Lázaro Manuel Alonso. Yisel Fernández, chef van een verkooppunt van Etecsa, verzekerde dat men ‘ongeveer 5 verschillende mobiele telefoons verkocht voor prijzen die variëren van 37 tot 166 CUC. De prijzen in de staatswinkels hangen samen met ‘de kwaliteit van de producten die we verkopen. Ons bedrijf is erop gericht telefoons te zoeken die betere prestaties leveren,’ voegde Fernández er aan toe. Maar de klanten denken daar duidelijk anders over.

Iphone-oldtimerWifi-contactpunten
‘Ik heb de telefoon ook nodig om in de Wifi-zones contacten te kunnen leggen en deze modellen doen dat niet,’ zegt een klant nadat hij lange tijd in een rij heeft gestaan bij Telepunto in Calle Obispo en ontdekte dat het apparaat dat hij zocht uitverkocht was. ‘Ik ga zoeken op Revolico (Marktplaats in Cuba) of ik het daar kan vinden,’ zegt hij.
Aanbiedingen
Het staatsbedrijf heeft nooit aanbiedingen waarbij het toestel bij het contract is inbegrepen. ‘Hier moet je alles op voorhand betalen. Men kent geen aanbiedingen,’ klaagt de 47-jarige Spanjaard die in een Cubaans-Spaanse onderneming werkt. ‘Sinds kort lukte het me mijn prepaid telefoon te vervangen door een contract, maar dat kan ik als buitenlander doen omdat ik hier een werkvergunning hebt. Cubanen kunnen  dit niet,’ zegt hij. Maar de problemen stoppen niet met de aankoop van een telefoon. De klanten klagen over het tekort aan onderdelen en de beperkte service die de staatswinkels bij calamiteiten bieden.

s-l300De scheidslijn
Sinds 2008, het jaar waarin de Cubanen legaal een mobiele telefoon mochten bezitten, zijn de prijzen om zo’n telefoon te activeren, gedaald. Ook zijn de tarieven per minuut voor binnenlandse en internationale gesprekken en het versturen van sms’jes gedaald, maar mobiele telefoons blijven voor veel mensen een luxe. Met de opening van WIFI-punten die toegang geven tot internationaal elektronisch verkeer en toegang tot webpagina’s, is het belang van moderne mobiele telefoons met verschillende mogelijkheden gegroeid. Daar loopt vandaag de scheidslijn tussen de ware Cubaanse internaut en de Cubaan die geen aansluiting heeft.

Bron:
* Zunilda Mata, 14ymedio, 28 december 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s