Damas de Blanco verhinderd Mis voor de Vrede bij te wonen

Het Cubaans regime verhinderde gisteren dat leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco en andere activisten de Mis voor de Vrede in de kathedraal van Havana zouden bijwonen. Een tiental vrouwen werd gearresteerd en anderen werden aangehouden bij het verlaten van hun huis op weg naar de kathedraal. De Internationale Dag van de Vrede is een jaarlijkse dag voor aandacht voor de vrede, uitgeroepen door de Verenigde Naties.

Berta-Soler-Damas-Blanco-in actie

Berta Soler, de voorvrouw van de Damas de Blanco

Ailer González van de onafhankelijke beweging Estado de Sats meldde dat vanaf ’s ochtends vroeg meldingen binnenkwamen van woningen die door politie-eenheden van het regime waren omsingeld. ‘Voor jullie is er geen mis’, aldus een lid van de staatsveiligheidsdienst, die ook nog zei dat men vermoedde dat de vrouwen een stille tocht bij de kathedraal zouden houden zoals ze dat elke zondag bij de Santa Ritakerk doen. Een andere vrouw Gómez herinnerde er aan dat de vrouwengroep al jaren achtereen de mis bijwoonde in de kathedraal op de eerste dag van het nieuwe jaar. ‘Dit is het eerste jaar dat we geen toestemming kregen,’ aldus Gómez die naar een politiebureau werd gebracht en later vrijgelaten.

Opening Gran Theater

alicia-alonso-raul-castro-gala-theater-01012016

Raúl Castro Ruz woonde gisteren de gala-opening bij van het gerenoveerde Gran Theater Alicia Alonso in Havana. Hij was vergezeld van de voormalige primaballerina Alicia Alonso. Zij werd op 21 december 95 jaar. Gisteren werd ook herdacht hoe 57 jaar geleden op 1 januari 1959 dictator Batista het land ontvluchtte en plaats maakte voor Fidel Castro.

Na het bijwonen van de mis waren de vrouwen van plan gezamenlijk naar het bijgelegen Parque Central te lopen en daarna naar hun woningen. Ailer González wees erop dat gisteren ook de heropening van het grote theater van Havana plaatsvond. Dat ligt recht tegenover het Parque Central. Daar zouden Raúl Castro, de eerste vicepresident Miguel Díaz-Canel en andere prominenten van het regime zoals Alicia Alonso aanwezig zijn. ‘Misschien had men vrees voor de tocht van de Damas naar het Parque Central,’ zegt González. Zij wees ook op de recente bezoeken van leden van de Cubaanse politieke politie aan haar ouders en aan de fotograaf Claudio Fuentes. Die bezoeken gingen gepaard met dreigementen.

Noot
De website 14ymedio wijdde recent aandacht aan de belangrijke rol van choreografe en ballerina Alicia Alonso ter gelegenheid van haar 95ste verjaardag. Het gisteren heropende theater draagt haar naam.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s