Jaarbrief santeria:’explosies migratie’ en ‘sociale uitbarstingen’

De Jaarbrief van de Cubaanse santeriagemeenschap voor 2016 voorspelt ‘sociale uitbarstingen’ en ‘migratie-explosies’. Het is de eerste maal dat de twee Afro-Cubaanse religieuze groeperingen in Cuba met één brief komen waarin de voorspellingen van hun belangrijkste god Ifa worden aangekondigd. Priester Lázaro Cuesta roemde de eenheid die is ontstaan tussen beide groepen en ziet de eerste gezamenlijke Jaarbrief als een eerste stap naar het samenbrengen van allen die in Cuba deze religie praktiseren. Ook wordt in de brief opgeroepen ‘milieuaantasting te voorkomen’ en ‘het ophalen van huisvuil te garanderen.’

santeria-Comisión Organizadora de la Letra del Año Miguel Febles Padrón y la Sociedad Cultural Yoruba.

Vertegenwoordigers van de Comisión Organizadora de la Letra del Año Miguel Febles Padrón en de Sociedad Cultural Yoruba tijdens de persconferentie.

Volgens de priesters of babalawos is de heersende godin van 2016 Oggún terwijl de god Oshún haar begeleidt. Oshún staat in het katholieke gedachtengoed voor de Maagd van Cobre, de Virgen de la Caridad in Cobre, die 150 jaar geleden werd uitgeroepen tot patrones van Cuba. De Jaarbrief roept op tot ‘evenwicht tussen de salarissen en de hoge kosten van levensonderhoud vooral van de eerste levensbehoeften.’

Uitbarstingen
De jaarbrief maant op voorzichtig te zijn met spijsverteringsproblemen en neurose en aandacht te schenken aan epidemieën. Voor de komende 12 maanden worden ‘migratiestromen’ voorspeld en ‘sociale uitbarstingen geprovoceerd door de wanhoop’. De brief doet ook 15 aanbevelingen voor Cuba en de rest van de wereld zoals het gebruiken van de dialoog als ‘belangrijkste gereedschap bij de oplossing van conflicten’. Ook wordt gewaarschuwd voor een ‘gevaarlijke toename van terroristisch acties’ en wordt ‘een groei van buitenlandse investeringen’ voorspeld.

santeria-schelpenEenheid
De twee belangrijkste santeríagroepen kondigden in juni 2015 al aan de komende jaarwisseling met één in plaats van twee Brieven van het Jaar of Letras del Año te komen. Tot nu toe presenteerden de priesters of babalawos van de Afrocubaanse groeperingen twee aparte teksten waarin o.a. voorspellingen werden gedaan over de ontwikkelingen in het nieuwe jaar. Die twee groepen zijn de niet door het regime erkende Comisión de la Letra del Año Miguel Febles Padrón en de meer regimegetrouwe santeríagroepering Asociación Cultural Yoruba de Cuba .

Link
* De Spaanstalige tekst van de Jaarbrief 2016, Letra del Año 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s