Minister Lilianne Ploumen naar Cuba

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vertrekt zondag 10 januari met 77 bedrijven naar Cuba op handelsmissie, bedoeld om een brede relatie met Cuba op te bouwen. In een gesprek met BNR Nieuwsradio tempert Ploumen enigszins de hooggespannen verwachtingen en spreekt over ‘een verkennende missie, om de mogelijkheden van export en samenwerking te onderzoeken’.

Wekelijkse ministerraad

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

‘Dit heeft te maken met de ontspanningspolitiek die in Cuba wordt gevoerd: we mogen er weer meer doen. Maar dat betekent niet dat handel voeren in het land makkelijk is’. Ploumen: ‘Cuba is nog steeds een staatsgeleide economie, wat betekent dat men daar niet gewend is om in een context van markteconomie zaken te doen.’ Lilianne Ploumen: ‘Het is natuurlijk niet een land zoals alle andere, maar dat maakt het juist zo bijzonder om er nu naartoe te gaan.’Het gaat volgens Ploumen dan ook vooral om een verkennende missie, om de mogelijkheden van export en samenwerking te onderzoeken.

Gevarieerde groep
De groep bedrijven die meegaat op de missie, is een gemêleerd gezelschap: architecten, bierbrouwers, sportclubs en zelfs het Residentieorkest gaan mee. Ploumen: ‘Het gaat ons natuurlijk om zakendoen, maar ook om een goede, brede relatie met Cuba op te bouwen.’ (…) ‘Feyenoord gaat voetbalclinics geven om te laten zien dat een voetbalclub ook een maatschappelijke functie heeft.’

Malmierca-Comercio Exterior y la Inversión Extranjera-minister-brd-economische zaken- Sigmar Gabriel-07012016

De Duitse Minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (links) leidt deze week een handelsmissie in Cuba. Hier tekent hij een akkoord met de Cubaanse Minister van Buitenlandse Handel en Investeringen, Malmierca.

Breder doel
Volgens Ploumen past dat in het plaatje van de modernere handelsmissie: ‘Tegenwoordig gaan maatschappelijke organisaties mee en spreken we breed over allerlei onderwerpen. Handelsmissies zijn vaak een goede manier om juist issues rondom bijvoorbeeld mensenrechten te bespreken.’ De komende tijd staan missies naar landen zoals Frankrijk en de VS op de agenda, maar dat betekent volgens Ploumen niet dat de handel de komende jaar belangrijker is dan mensenrechten: ‘Ook daar waaieren de gesprekken wat breder uit. Je hebt altijd veel met elkaar te bespreken en het zijn geen gescheiden werelden meer. Dat lijkt me een groot goed.’ (…) ‘De tijd dat je met bedrijven naar andere landen gaat en daar ook alleen maar met andere bedrijven spreekt, is voorbij.’

Bron
* BNR, 6 januari 2016 Interview met minister Ploumen 

Noot
* Al eerder gingen handelsmissies naar Cuba. In oktober 1994 bracht een handelsmissie van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) een bezoek aan Cuba. Tussen 13 en 20 oktober 1995 bezocht een Nederlandse handelsdelegatie – een coproductie van de Amsterdamse Kamer van Koophandel en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering – dit land. Delegatieleider Rob de Vilder roemde bij terugkeer ‘de stabiliteit’ in het land. In 1999 bracht een Nederlandse handelsmissie onder leiding van staatssecretaris van Economische Zaken Ybema een bezoek aan Cuba. Het was de eerste officiële delegatie met een vertegenwoordiging van de Nederlandse regering. Voor de eerste maal nam ook de Nederlandse vakbeweging in de persoon van CNV-voorzitter Doekle Terpstra aan deze handelsmissie deel. Tijdens het bezoek vond ook een ontmoeting plaats met leden van de oppositie en de mensenrechtenbeweging. Kees van Kortenhof publiceerde destijds een opiniebijdrage in de Volkskrant, 6 oktober 1999 over dit bezoek. Hij vond dat de delegatie moest gaan, maar drong er op aan dat de missie ook met de oppositie zou spreken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s