Trouw: Ploumen haalt neus op voor mensenrechten Cuba

PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft gelijk: het aankaarten van mensenrechten is een farce. Dat geldt zeker voor de missie naar Cuba, betoogt Kees van Kortenhof van de stichting Glasnost in Cuba vandaag in het dagblad Trouw.

damas-de-blanco-mars

Mensenrechtengroepering Damas de Blanco demonstreert vreedzaam voor respect mensenrechten en amnestie voor politieke gevangenen. In 2005 ontvingen zij de Sacharovprijs van het Europees Parlement.

Minister Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) leidt volgende week een handelsmissie naar Cuba. Ondanks de verwachting dat de herstelde diplomatieke contacten tussen VS en Cuba zouden leiden tot meer politieke vrijheid, blijkt uit mensenrechtenrapportages dat de politieke vervolging in dit land in 2015 toenam. In januari van dat jaar werden 178 personen vanwege hun politieke dissidentie gearresteerd, in december ging het om 930 aanhoudingen. Uit de schaarse informatie van haar ministerie blijkt dat de minister behalve bedrijven, een bijeenkomst over maatschappelijk verantwoord ondernemen bijwoont en een clinic die de Feyenoord Academy verzorgt voor sportcoaches en jeugd in Havana.

Negeren
Geen enkele mensenrechtengroep wordt genoemd of dissidente vakbondsgroeperingen die de minister zouden kunnen informeren over het totaal gebrek aan vakbondsvrijheid in Cuba waar ook toekomstige Nederlandse investeerders mee te maken krijgen. PvdA-Kamerlid Jan Vos krijgt zo alsnog gelijk toen hij in Trouw (30 december) zei dat het aankaarten van mensenrechten is verworden tot een farce ‘een aflaat om maar op handelsmissies te blijven gaan’. Het maatschappelijk middenveld in Cuba wordt door de minister genegeerd. Juist op een moment dat een krachtige mensenrechtengroep als de Damas de Blanco een steun in de rug hard nodig heeft. Al veertig zondagen achtereen worden deze vrouwen tijdens hun stille tocht voor mensenrechten door de politieke politie van Cuba beledigd, geslagen en gearresteerd. Op 1 januari werden hun woningen omsingeld door de Cubaanse geheime dienst om te verhinderen dat de Damas de Blanco aanwezig zouden zijn bij de viering van de Internationale Dag van de Vrede in de kathedraal van Havana.

Bloggers en journalisten
Steun is er evenmin voor dissidente bloggers en journalisten. In een mensenrechtennotitie van dit kabinet werd nog uitvoerig stilgestaan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting en internetvrijheid. ‘Het potentieel van het internet moet verder worden benut voor mensenrechten’, is in de nota te lezen. Maar Yoani Sánchez, de redacteur van de enige kritische internetkrant in Cuba zal tevergeefs wachten op een bezoek van de Nederlandse minister.

Dissidenten
Ploumen zou een voorbeeld kunnen nemen aan de hoogste Amerikaanse onderhandelaar bij de besprekingen met Cuba, Roberta Jakobson. Zij sprak met de vertegenwoordigers van het regime maar trok ook enkele uren uit om te spreken met de redactie van de internetkrant 14ymedio. President Obama zelf is ook duidelijk. Hij is bereid om dit jaar naar Cuba te gaan, mits hij er ‘met iedereen kan spreken’, dus ook met de dissidenten, c.q. de democratische oppositie. Publieke contacten mogen zich niet beperken tot een niet-gekozen militaire elite die al 56 jaar in Cuba aan de macht is.

Bron
* Trouw, 8 januari 2016

Advertenties

One thought on “Trouw: Ploumen haalt neus op voor mensenrechten Cuba

  1. Vooruit, het Cubaanse parlement waar een derde van de verkozenen zelfs niet behoort tot de communistische partij is een militaire niet verkozen groep…. En de rest moeten we dan ook maar geloven zeker….

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s