Dak evangelische kerk in Camagüey gesloopt

Vrijdag jl. heeft de politie het dak van een kerk in Camagüey gesloopt. De kerk staat in Calle 4, nummer 27 van de wijk Versalles en wordt geleid door dominee Bernardo de Quesada Salomón, oprichter van Mover Apostólico, een christelijke groepering die zich in 2003 losmaakte van de officialistische Raad van Kerken.

kerk-Operativo-policial-afueras-camagueij-08012016

Politieagenten bewaken de woning van Yiorvis Bravo. Voorganger Bravo werd zo verhinderd zijn steun te betuigen met de dominee van de evangelische gemeente van wie de kerk werd vernietigd.

Voorganger Quesada werd door politieagenten gearresteerd en naar het bureau in de Calle Avellaneda overgebracht, aldus dominee Alexis Segundo Medina.  Onafhankelijke journalisten en activisten werden door veiligheidstroepen op een afstand gehouden en zij konden de wijk Versalles niet binnen. Van enkelen werd de telefoonverbinding opgeheven o.a. van Henry Constantin, medewerker van de internetkrant 14ymedio. De redactie van 14ymedio belde met de Cubaanse Raad van Kerken en  voorzitter Joel Ortega reageerde verbaasd op het bericht dat hij ‘verontrustend’ noemde.

Templo de la Iglesia Fuego y dinamica, kerk-Versalles-Camaguey

De kerkruimte voor de vernietiging door de Cubaanse autoriteiten

Conflict kerk – staat
Het conflict tussen de kerk van Quesada Salomón met de autoriteiten dateert van 2012. Toen werd de vrouw van de dominee eigenaar van de woning. Een soort schuur werd bestemd voor godsdienstige bijeenkomsten. De schoonheidscommissie greep echter in omdat er geen toestemming was gegeven voor de ‘esthetische veranderingen’ aan de schuur. De dominee werd beboet, maar verklaarde dat dezelfde commissie hem eerder had verzekerd dat vergunningen niet nodig waren.

kerk-versalles-na-vernieling

De kerkruimte na de vernieling op 8 januari jl.

Religie en Revolutie
In december kreeg dominee Quesada Salomón de opdracht van een provinciale bouwinstantie het dak van de stal te verwijderen. Dat zou binnen zeven dagen moeten gebeuren. Op 14 december riep Quesada via zijn website Religión en Revolución de internationale gemeenschap op tot een protest tegen deze vervolging ‘tegen een kerk waar meer dan 600 mensen bijeenkomen.’

Noot:
* De Cubaanse Raad van Kerken is een door de staat gecontroleerde instantie waar de leiders van de meeste kerkgenootschappen deel van uitmaken, behalve de katholieke kerk. Bij veel gewone leden van deze kerkgenootschappen bestaat onvrede over de regimevriendelijke opstelling van de Raad van Kerken.

Link
* De weblog Religión en Revolución / Geloof en Revolutie van voorganger Quesada

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s