Reactie minister Ploumen

ploumen-reactie-trouw09012016-3Minister Liliane Ploumen die gisteren in Havana aankwam, reageerde in Trouw van zaterdag op een eerdere publicatie van Glasnost in Cuba. Daarin werd haar verweten de mensenrechten en de politieke oppositie in Cuba te negeren. Hier volgt de reactie van Glasnost in Cuba.

Minister Ploumen schrijft in Trouw (9 januari) dat haar missie naar Cuba zeker ook over mensenrechten gaat. Wie denkt dat zij dan de naam zal noemen van de vervolgde Damas de Blanco of de blogger Yoani Sánchez, vergist zich. De enige die zij noemt is de dochter van de president Raúl Castro, Mariela, voorvechter van homorechten. Maar een homo of transgender in Cuba kan wellicht veilig onderduiken bij Mariela, maar als hij/zij ook nog dissident is verdwijnt de tolerantie bij Mariela Castro. Mensenrechtenactivisten werden door haar herhaaldelijk omschreven als ‘minderwaardige parasieten’. Mariela Castro is verre van een een ‘mensenrechtenverdediger’. Zo verdedigt zij het verbod van bepaalde boeken in Cuba. Ook zweeg ze in alle toonaarden toen de Iraanse president Cuba bezocht en onafhankelijke homogroepen haar medewerking vroegen voor een protest tegen het ophangen van Iraanse homo’s. Zij is de laatste met wie minister Ploumen zou moeten samenwerken omdat zij onderdeel is van de politiestaat, die Cuba al een halve eeuw is.

Link
* Grote belangstelling Nederlandse handelsmissie Cuba Nu.nl
Deelnemende bedrijven Missie Cuba (1)

Advertenties

2 thoughts on “Reactie minister Ploumen

  1. Het is inderdaad verbijsterend, dat Minister Ploumen (PvdA) en haar Nederlandse handelsdelegatie geen contacten heeft met de dissidenten in Cuba en meent, dat Mariela Castro een voorvechtster is van de mensenrechten. In 1999 hadden we als Nederlandse handelsdelegatie naar Cuba wel contacten met de mensenrechtenorganisaties, onafhankelijke vakbondsmensen en dissidenten. Hoe diep kan het Nederlandse mensenrechtenbeleid nog verder vallen?.
    Gerrit Pruim, voormalig internationaal secretaris van het CNV en lid van de Nederlandse handelsmissie naar Cuba in 1999.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s