Unilever keert terug naar Cuba

De Cubaanse autoriteiten hebben het Engels-Nederlandse bedrijf Unilever toestemming verleend voor een vestiging in de ontwikkelingszone Zona Especial de Desarrollo del puerto de Mariel (ZEDM). Unilever zal voor 35 miljoen dollar investeren. De overeenkomst werd aangekondigd met de ondertekening van een protocol, die werd bijgewoond door minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen. Zij bracht gisteren een bezoek aan de vrijhandelszone Mariel.

Unilever-trug

Zo bracht Unilever het nieuws over de terugkeer naar Cuba

Het nieuwe bedrijf is een joint-venture waar de Cubaanse onderneming Intersuchel voor 40% in participeert. Het bedrijf zal eind 2017 met de productie starten en de Cubaanse markt vooral voorzien van producten voor de persoonlijke hygiëne en schoonmaakartikelen met merken als Sedal, Lux, Rexona, Omo en Close-up. Minister Ploumen zei dat Unilerer het voortouw had genomen; het is de eerste Nederlandse onderneming die zich vestigt in Mariel. Zij zei vertrouwen te hebben dat andere Nederlandse bedrijven het voorbeeld zullen volgen en ‘zich zullen vestigen en handel drijven met Cubaanse partners.’ Fabio Prado, president-directeur van Unilever in Mexico en de Cariben, zei ‘zeer tevreden’ te zijn over de terugkeer van Unilever in Cuba. Het bedrijf was tot 1994 in Cuba aanwezig, maar keerde vier jaar geleden weer terug om de mogelijkheden van de vrijhandelszone in Mariel te verkennen. Prado zei dat zijn bedrijf ‘de economie op het eiland’ wil stimuleren en wees erop dat 300 Cubanen er een baan zullen krijgen.

ploumen-unilever12012016

Minister Ploumen gisteren in de vrijhandelszone van Mariel

Negen projecten
Het Cubaans-Nederlandse bedrijf is het negende project dat toestemming krijgt van de Cubaanse autoriteiten zich in Mariel te vestigen. Van de 8 reeds goedgekeurde projecten zijn er 5 met 100% buitenlands kapitaal en verder een Cubaans bedrijf dat logistieke diensten verzorgt in Mariel, de Cubaans-Braziliaanse sigarenproducent Brascuba en een administratiebedrijf uit Singapore voor containers. De vijf projecten met 100% buitenlands kapitaal zijn het Mexicaanse vleesverwerkend bedrijf Richmeat, verffabrikant Devox Caribe, het Spaanse bedrijf Pro Food (dranken voor hotels) en een logistiek bedrijf en een bedrijf voor technologieontwikkeling, beiden uit België.

Bronnen
* EFE en Financieel Dagblad

Linken
* Forbes: Unilever returns to Cuba, 11 januari 2016
* De Ondernemer: Cuba staat open voor business
* De Telegraaf, 10 januari 2016: Marine meert weer aan in Havana
* De berichtgeving op de officiële site Cubadebate over Unilever: Toestemming voor joint venture van Unilever en Suchel in de Marielzone.
* Op dezelfde website Cubadebate verscheen eerder een artikel: ‘Wat is de speciale ontwikkelingszone Mariel?

* Cubadebate: presentatie van de eerste acht investeerders in Mariel, november 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s