Musici in Cuba gaan eigen weg

In een appartement gelegen in een blok woningen van grijs en vervallen beton in de gemeente Plaza de La Habana, is een geluidsstudio gevestigd waar tientallen musici hun droom waarmaken, namelijk het opnemen van hun eigen muziek. Het is een van de vele homestudio’s die steeds belangrijker worden in het panorama van de Cubaanse muziek en vooral bedoeld zijn voor de on-line-verkoop. Lilianne Ruiz, medewerker van de internetkrant 14ymedio, beschrijft dit muziekcircuit waarop de staatscensuur geen invloed kan uitoefenen.

muziek-Estudio-alternativo

De alternatieve studio Espacio Latino Records van JouMP

Een paar jaar geleden koos de 19-jarige Claudia Pérez een mysterieuze artiestennaam uit zodat ze een ‘bekende diva’ zou kunnen worden: Nina. Maar haar stem en uitstraling zouden het nooit zo ver gebracht hebben zonder de inspanningen van een genie op het gebied van geluid en een onafhankelijke producent. De studio waar Nina haar eerste nummers opnam, behoort toe aan de producent en de muziekuitgever van Studio JouMP. De ruimte, betimmerd met latwerk wordt enigszins hoogdravend Espacio Latino Records genoemd. De eigenaar brengt uren in deze studio –  waar het straatlawaai niet doordringt – door om bepaalde muzikale effecten te scheppen. ‘Het gaat mij erom een instrument te vinden dat de esthetiek van het nummer goed beschrijft,’ zegt JouMP die op die manier opnames maakte voor platen, muziekgroepen en voor achtergrondmuziek.

Ambachtsman
JouMP is al meer dan tien jaar actief in de wereld van de onafhankelijke muziekcultuur en beschouwt zichzelf als een ‘ambachtsman van het geluid.’ Zijn kostbare bezit is een harde schijf waarop hij meer dan 4.000 opnamen heeft gearchiveerd van diverse muzieksoorten, allemaal van zijn hand. Naast de mappen met zijn composities, zijn er geluidsbewerkingsprogramma’s zoals Fruity Loops, Wavelab of Logic Pro en tientallen tools om opnames te maken. De meeste van deze illegale versies zijn op de informele markt gekocht. YouMP’s oogappel is de digitale console die samen met de monitoren, de computer ‒ met een krachtige geluidskaart ‒ en de microfoons, deze plek een professionele uitstraling geven. De apparatuur is ook buiten het normale circuit verworven, tweedehands gekocht of werd meegebracht door mensen die naar het buitenland reizen.

Clandestien
Het ontbreken van rechtspersoonlijkheid en wettelijke erkenning maken dat deze activiteiten een clandestiene uitstraling hebben, maar dat weerhoudt niemand om de slaapkamer te veranderen in een ‘muziekfabriek’. De reggaeton die je hoort in de collectieve taxi’s en de oordopjes van tieners is in meerderheid in dergelijke alternatieve studio’s geproduceerd. Het meest voor de hand liggende kanaal om deze producties aan de man te brengen op de interne markt is via het fenomeen van El Paquete / het Pakket, het televisieaanbod dat via de informele markt via usb-sticks aan de Cubaanse consument wordt aangeboden.  JouMP pocht dat hij de rapper Wilder 01 heeft gelanceerd met de song Estar contigo,  een arrangement van cha-cha-cha-klanken en een elektrische gitaar dat uiteindelijk nog het meest op crunch lijkt. Toen het nummer werd voorgedragen bij het staatsbedrijf Egrem prees de productieleider hun durf, maar wees uiteindelijk het resultaat af als zijnde te ‘buitenlands’ en te ‘weinig verwantschap met de Cubaanse muziek’. De tijd om je aan te sluiten bij een instantie om een plaat te kunnen maken, ligt achter hen. ‘De particuliere studio’s geven je op het moment van de opname veel meer vrijheid,’zegt Dj Xon, een jongere van 18 jaar die op feesten optreedt en ervan droomt een compilatie van al wat hij maakte, op i-Tunes te presenteren.

Banden met buitenland
Tot nu toe moeten de meeste Cubaanse musici zich nog wenden tot de website Bis Music, een staatsinstelling met discografie en onderdeel van Artex S.A., die o.a. belast is met de kanalisering van producties naar platforms als Spotify, i-Tunes en Amazon. Artex S.A. functioneert als bemiddelaar en kan zich 50% van de verdiensten toeeigenen. Sommige kunstenaars slagen er in met behulp van vrienden en  familieleden in het buitenland hun muziek in het buitenland op websites te plaatsen waardoor er geld in het laatje komt.  De shop van Apple biedt een scala van producties van Cubanen die in Cuba zelf wonen. Ondanks de moeilijkheden om het internet te bereiken en de complicaties om de inkomsten in Cuba te incasseren, hopen ze op zo’n verbinding met het buitenland.

In de cloud
JouMP, Nina en Wilder 01 hebben door de jaren heen een grote ervaring opgedaan op technologisch en sociaal gebied. Van de oude vinylplaat, waarvan de productie streng door de staat werd gecontroleerd tot en met een nieuwe golf van onafhankelijke studio’s waar niet langer muziek op cd’s wordt gebrand maar waar men werkt met streaming. ‘Ze zullen me in alle delen van de wereld kunnen beluisteren, want ik zal daarboven te beluisteren zijn,’ zegt Nina. Zij zingt nu in een kleine benauwde studio met aan de wanden houten platen, maar denkt al aan ‘de cloud’ en het enorme potentieel voor haar stem online.

Bron
* Lilianne Ruiz op de website 14ymedio, 12 januari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s