2.850 peso’s voor een nachtje Varadero

Het geklaag van de medewerkster van het reisbureau Cubatur in Hotel Habana Libre vermengt zich met het geluid van regenbuien. Ze heeft niet voldoende enveloppen meer om ‘de Cubaanse peso’s’ in te stoppen. Sinds kort kunnen Cubaanse vakantiegangers hun vakanties in eigen land in nationale peso’s boeken.

Cubatur-Hotel-Habana-Libre

Het kantoor van Cubatur in hotel Habana Libre

Het systeem is nog niet overal ingevoerd, maar sinds 2016 kunnen overnachtingen in toeristische bestemmingen op veel plaatsen in de hoofdstad op deze manier worden betaald. Tot nu toe moesten de Cubanen hun nationale peso’s inwisselen voor zogeheten convertibele peso’s of CUC’s en dat was een tijdrovend en lastig gedoe. De nieuwe versoepeling maakt het gebrek aan evenwicht tussen de salarissen van ingezetenen en de prijzen die zij moeten betalen om in eigen land op vakantie te gaan, nog zichtbaarder. Een echtpaar in het reisbureau van Habana Libre reageert beledigd op de prijs van een reis naar een van de meest toeristische stranden in Cuba. Een nacht in Hotel Iberostar Varadero kost hen 2.850 peso’s Cubanos alles inclusief, maar ‘het vervoer moet u zelf organiseren’, zegt de medewerkster van Cubatur. Voor 2.550 nationale peso’s kan een verliefd stel een nacht boeken in Meliá Sol Palmera, ook Varadero. Dat is iets meer dan 100 CUC. ‘Dat is mijn salaris van 5 maanden,’ luidt het commentaar van een klant. ‘Als je dat bedrag in peso’s ziet, besef je pas hoe dwaas het gesteld is met de prijzen hier.’ Desondanks telt hij het geld in biljetten van 10 en 20 CUP’s uit, tot ergernis van de  medewerkster die niet weet hoe dat bedrag aan ‘oud geld’ op te bergen.

varadero-hotel-iberostar

Hotel Iberostar in Varadero

Groei binnenlands toerisme
Sinds in 2008 Cubanen toestemming kregen om te boeken in hotels in eigen land is het binnenlands toerisme gegroeid. In Varadero staan de Cubaanse gasten op de tweede plaats van de ranglijst terwijl toeristen uit Canada de eerste plaats bezetten. In 2014 verbleven 1.208.123 Cubanen in de hotels van het land, aldus het Cubaans Bureau voor de Statistiek. Zij gaven daar 147 miljoen CUC’s uit.

Ook bij Havanatur
Ook in Camagüey en Santa Lucía kan men bij de kantoren van Cubatur boeken voor een verblijf, aldus Jorge Álvarez, directeur van het reisbureau. In de lokale pers zegt hij dat het aanbod verwelkomd wordt hoewel er zich ook problemen voordoen. Ook het reisbureau Havanatur heeft zich inmiddels bij dit initiatief aangesloten en ook daar kunnen boekingen in nationale peso’s worden betaald.

Bron
* Luz Escobar, website 14ymedio, 19 januari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s