Wachtrijen bij heropening Garayalde-markt Holguín

Ondank de regen hadden zich dinsdag toch een honderdtal mensen verzameld bij de ingang van de Garayalde-markt in de stad Holguín, in afwachting van de heropening na 8 maanden reparatiewerkzaamheden. Bij de tweede opening van de markt binnen 10 jaar had het commercieel centrum een groot gevarieerd aanbod beloofd. De rij voor de vernieuwde Garayalde-markt had zich al een dag eerder gevormd en om alles in goede banen te leiden hadden de wachtenden nummertjes gekregen. In de rij stonden ook vrouwen met kinderen. Een van hen bekende haar zoontje van 5 jaar meegenomen te hebben omdat ze dan eerder aan de beurt zou zijn en ‘niet hoefde te wachten in zo’n lange rij.’ De eersten die dinsdagochtend binnenkwamen hadden de nacht buiten doorgebracht om zich een plek te verzekeren.

holguin-Garayalde-reapertura

Rijen bij de vernieuwde markt van Holguin

De meeste klanten droegen rugzakken en grote tassen om een van de 180 producten in te stoppen want dat had een dag eerder de administratrice van de markt, Ana María Aguilera, via het lokale televisiekanaal Tele Cristal aangekondigd. Maar noch qua kwaliteit, noch qua kwantiteit werd die verwachting bewaarheid. Verschillende klanten die de markt bezochten en later werden geïnterviewd door 14ymedio waren het erover eens dat er weinig nieuw aanbod van producten was. ‘Het zijn dezelfde producten als die ze voor de sluiting hadden,’ aldus een mevrouw die geërgerd was door de lange tijd wachten in de rij. Ook de prijzen bleken grotendeels erg hoog te zijn. Al snel holden de meeste klanten naar de afdeling van de slagerij. In tegenstelling tot andere producten was de prijs van het varkensvlees (17 nationale peso’s per pond) aantrekkelijk voor de bevolking, die in het laatste trimester prijsstijgingen hadden meegemaakt tot maximaal 30 nationale peso’s of CUP’s per pond voor varkensvlees.

Controle
Opvallend was ook de strenge controle om wanorde te voorkomen. In de directe omgeving waren al vroeg ’s morgens politie en ordetroepen aanwezig om de rust te bewaren bij de heropening van deze markt. De marktleiding had de hulp van de politie ingeroepen om de rij te organiseren en te voorkomen dat bepaalde kopers veel zouden inslaan om weer door te verkopen. ‘Wij zullen allemaal samenwerken om te voorkomen dat dit uitschot van de maatschappij hier geen ruimte krijgt,’ aldus de administratrice van de markt. Zij zei verder dat de verkoop ‘vrij’, maar ‘gereguleerd’ was. Per persoon kreeg men 2 dozen eieren, 5 pond vlees en 10 pond rijst ‘zodat dit voor iedereen bereikbaar is.’

holguin-Garayalde-reapertura.klantenLogistieke problemen
De directie van de commerciële markt heeft 70 werknemers in dienst en hoopt op een omzet van 100.000 peso’s. Dan kunnen zij ook hun financiële verplichtingen nakomen tegenover leveranciers en producenten, meestal coöperaties en staatsbedrijven in de omgeving. Het is niet de eerste maal dat deze markt, opgericht in de jaren tachtig van de vorige eeuw, opgeknapt is. De laatste heropening was in 2009 na een verbouwing die leidde tot een markt waar producten werden verkocht die buiten het rantsoeneringsboekje vielen. Nu is er sprake van een totale verbouwing en reorganisatie van de afdelingen zodat de markt beter functioneert, aldus een functionaris van de Alojamiento y Gastronomía, de provinciale staatsinstelling voor Logies en Gastronomie. Maar de verwachtingen komen niet helemaal overeen met de werkelijke distributie van producten en de logistiek. Na vier uur waren op de openingsdag de vleesproducten, sofrito* en tomatenpuree in blik uitverkocht. Een medewerkster zei dat de vraag het aanbod overtrof en dat men voor die dag de verkoop staakte. In de verkoop bleven de Cubaanse hamburgers en chorizo, respectievelijk 20 en 28 Cubaanse peso’s per kilo. Ook de vis was uitverkocht en van de tien soorten zoetigheden lagen er nog maar drie in de schappen.

Bron
* 14ymedio, Fernando Donate Ochoa, 20 januari 2016

Link
* De partijkrant Ahora van Holguin kondigt de opening aan van de markt Garayalde ‘met 176 producten; 147 meer dan voorheen.’

Noot
* Sofrito is een saus met als hoofdbestanddelen uien, knoflook en groene pepers. Het wordt gebruikt bij bonen- en rijstgerechten en het traditionele Cubaanse gerecht ropa vieja

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s