VS versoepelen export en reizen naar Cuba

De Amerikaanse regering heeft gisteren aangekondigd de beperkingen op de export en vliegreizen naar Cuba te versoepelen. De nieuwe voorschriften hebben betrekking op ‘het wegnemen van beperkingen op betalingen en financiering’ voor bedrijven die toestemming hebben om niet-landbouwproducten naar het eiland te exporteren, aldus een mededeling van het Ministerie van Financiën in Washington. Ook vluchten met de luchtvaartmaatschappij Cubana de Aviación, een staatsbedrijf, worden toegestaan. De maatregelen gaan vandaag in.

vliegtuigcubana-de-aviacion1-300x199Beperkingen blijven bestaan als het gaat om artikelen die bedoeld zijn voor ‘staatsbedrijven, agentschappen of andere organisaties van de Cubaanse regering die vooral inkomsten genereren voor de staat, inclusief de toeristensector en de winning of productie van mineralen of grondstoffen’. Ook de export van ‘artikelen bedoeld voor Cubaanse militairen, de politie, de inlichtingendienst en de veiligheidsdiensten zijn taboe.’ In december maakte de ondersecretaris van het Westelijk Halfrond, Alex Lee, tijdens een conferentie georganiseerd door de The Economist al duidelijk dat de VS geïnteresseerd waren om ‘relatief snel’ met Cuba een akkoord te sluiten over vluchten van de Cubaanse luchtvaartmaatschappij Cubana de Aviación. Enkele dagen later werd bekend gemaakt dat men door zou gaan met de al bestaande chartervluchten en dat er ‘geregelde vliegverbindingen’ zouden komen. Dat zou, aldus een reactie van de VS, leiden tot ‘een verhoging van het aantal toegestane vluchten’ en ‘de banden van volk tot volk tussen de beide landen bevorderen.’ Volgens CNN en The Washington Post kunnen er nog enkele maanden overheen gaan voordat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegbiljetten met de bestemming Cuba zullen verkopen. Zowel Cubana de Aviación als een Amerikaanse zusterbedrijf – gesproken wordt over American Airlines – zullen tickets kunnen verkopen voor dezelfde vluchten.

miami-inchecken-miami-airport

Cubaanse wetten maken het tot nu toe onmogelijk op commerciële basis de particuliere sector van Cuba te voorzien van goederen. Deze sector blijft aangewezen op de niet-commerciële invoer van goederen via reizigers die Cuba bezoeken zoals hier op vliegveld van Miami of via kleine postpakketten

Steun dissidenten met software
De versoepeling van export zal voorlopig enkel voordelig uitwerken voor de staatssector in Cuba. Ze is gericht op ‘preventie bij rampen, artistieke activiteiten, voedsel en openbaar vervoer’, aldus de tekst van het document. Volgens deze tekst moet het nieuwe beleid ook bijdragen aan ‘de versterking van de civil society in Cuba en de communicatie versterken’. (…) ‘Met het oog op de toekomst gaan we door steun te bieden aan een grotere economische onafhankelijkheid en meer welvaart voor het Cubaanse volk’. De civil society wordt in staat gesteld om verzoeken in te dienen tot licenties voor de import van software bedoeld voor mensenrechtenorganisaties of niet-overheidsinitiatieven die ‘onafhankelijke activiteiten bevorderen.’ De VS willen zo bijdragen aan ‘de politieke en economische vrijheid die het Cubaanse volk verdient’. De maatregelen zijn vandaag van kracht geworden.

Linken
* Gezamenlijk persbericht Ministerie van Handel en Ministerie van Financiën
* New York Times, 26 januari 2016:  U.S. Eases Restrictions on Financing Exports to Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s