De Amerikaanse invasie van Cuba is begonnen (1)

Als gevolg van de versoepelingen door president Obama van de reis- en handelsbeperkingen met Cuba, wordt het eiland overstroomd door Amerikaanse toeristen op zoek naar een zoveelste exotische bestemming. Amerikanen die werkzaam zijn in de wereld van de kunst, technologie, entertainment en film, speuren het land af op zoek naar nieuwe locaties om televisieseries op te nemen en nieuwe sterren aan de man te brengen. Amerikaanse bezoekers op culturele zoektocht en met uitpuilende portemonnees worden in bussen gestopt die hobbelen over de slecht onderhouden wegen van Havana. Lisette Pool deed deze week in The Wall Street Journal verslag van deze invasie.

american-invasion-cuba.muur-vlag

Muurschildering bij het atelier van de populaire KCho

Het aantal bezoekers aan het atelier 331 Art Space in Havana is zo gegroeid dat het eigenlijke werk er bij in schiet. Adrian Fernández, die de studio deelt met nog twee kunstenaars, vertelt dat ze in de afgelopen maanden bezoek ontvingen van Facebook, Google, UPS, het Museum van Moderne Kunst en het Instituut Smithsonian in Washington. ‘We proberen de ochtenden vrij te houden om te werken – de mensen komen dan in de middag – maar als er meer bezoekers komen is dat moeilijk,’ zegt de 31-jarige fotograaf. Kunst- en cultuurtoeristen willen graag de banden met Cuba herstellen en doen pogingen om de business te hervatten met de voormalige Amerikaanse vijand uit de Koude Oorlog. Het kan nog jaren duren voordat het Congres formeel het embargo opheft, dat sinds de jaren zestig van kracht is, maar kunstenaars en andere culturele voorlieden leiden op dit moment de slag naar een nieuw tijdperk in de Cubaans-Amerikaanse relaties. ‘Cultuur beweegt zich altijd sneller dan de regeringen’ en ‘wetten veranderen alleen omdat de veranderingen in het werkelijke leven al plaatsvinden, of zouden moeten plaatsvinden,’ zegt Sara Alonso Gómez, een onafhankelijk curator gespecialiseerd in hedendaagse kunst uit Latijnse en Caribische landen.

Fast-and-furious-in-havana

Acteurs uit Fast and Furious in Havana

Vóór de verandering
Het aantal toegestane bezoeken van Amerikaanse burgers aan Cuba steeg afgelopen jaar met 50%. Jeffrey DeLaurentis, hoofd van de Amerikaanse ambassade in Havana, zei in een briefing vorige maand dat er nog meer Amerikanen onder weg zijn. Het State Department kondigde recent een regeling aan met Cuba waardoor directe commerciële vluchten met het eiland mogelijk zijn. Mensen kunnen dan met enkele clicks een ticket boeken voor Cuba. En deze lente zal het eerste Amerikaanse cruiseschip Carnaval het eiland aandoen, het eerste in 50 jaar. Toeristen en de culturele wereld willen Cuba nog meemaken voor het verandert en zijn er op gespitst zaken te doen voor de verandering. Universal Pictures wil toestemming van de Amerikaanse en Cubaanse regering om de volgende serie van de film Fast & Furious in Cuba op te nemen. In 1959 verloor Hollywood deze locatie toen Fidel Castro aan de macht kwam. Het luxe merk Chanel zal zijn cruisecollectie in mei in Havana presenteren. En Cubanen die in de entertainmentwereld werken, zeggen dat de Rolling Stones proberen in Cuba op te treden, misschien eind maart wanneer hun tournee in Latijns-Amerika afloopt. Maar een medewerker van de groep wil het niet bevestigen.

american-invasion-cuba-Mosaics artist Jose Fuster's home in Jaimanitas, Havana

Mozaiek bij de woning van kunstenaar José Fuster in Jaimanitas bij Havana

Verleiden
Het eiland probeert kunst en entertainment-vips te verleiden. Architect Frank Gehry werd gesignaleerd toen hij de haven van Havana binnenzeilde en een receptie als een rockster kreeg aangeboden voor een lezing voor 150 Cubaanse architecten. Actrice Natalie Portman (Black Swan) ging recent uit in Havana in gezelschap van de 94 jaar oude balletlegende Alicia Alonso. Schilder Frank Stella staat gepland voor een lezing in maart. De gastheren uit de Amerikaanse versie van het Engelse autoprogramma Top Gear reden buiten de hoofdstad Havana rond in wagens gevuld met vliegtuigbrandstof. Matthew Carnahan, maker van Showtime’s House of Lies, wilde de Cubaanse autoriteiten graag het script van eerdere series laten lezen als hij toestemming zou krijgen de finale van de serie in Havana op te nemen. Cubaanse officials waren maar al te graag bereid in te stemmen, was zijn ervaring. Carnahan, die alle vergunningen binnen 4 maanden binnen had: ‘Ik voelde me geschokt dat het allemaal zo verliep.’ Producer Ross Breitenbach uit Los Angeles keerde uit Cuba terug met minstens drie ideeën voor een realityshow. Hij is nu op zoek naar locaties voor series als The Bachelor, Big Brother en Brat Camp. ‘De gebouwen zijn prachtig verweerd. We zouden duizenden dollars moeten neerleggen om dit op de set na te kunnen bouwen,’ aldus Breitenbach.

Link
* Lisette Pool, The Wall Street Journal, 28 januari 2016
Op de site van The Wall Street Journal zijn nog ‘Five Tips for Travelers for Cuba’ te lezen, Amerikaanse toeristen wel te verstaan want volgens de Amerikaanse wetgeving is toerisme naar Cuba voor hen nog steeds illegaal.

Advertenties

One thought on “De Amerikaanse invasie van Cuba is begonnen (1)

  1. Indertijd, voor de revolutie, was Cuba het bordeel van de rijke Amerikanen. Zit dit er nu opnieuw aan te komen? Zal er straks een nieuwe Fidel moeten ingrijpen? Ik was en ben een fervente supporter van dit fantastische eiland. Ik hou mijn hart vast voor hetgene er kan gebeuren met al die miljonairs op hun dak. Raoul Castro, bezint eer ge begint! Een bezorgde sympathisant.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s