Frankrijk wil schuld Cuba verder verlagen

De Cubaanse president Raúl Castro staat een cadeau te wachten als hij vandaag en morgen Frankrijk bezoekt. Volgens een diplomatieke bron, geciteerd door persbureau Reuter, zal de Franse regering met een voorstel komen om de schuld verder te reduceren. Dat schreef het FD vrijdag jongstleden. Vandaag overlegt Raúl Castro met president Hollande en vanavond dineert hij met hem op Champs Elysee.

Raul Castro

Raúl Castro in Costa Rica in januari 2015

Frankrijk is de grootste schuldeiser van Cuba. Van de in totaal $11,9 mrd aan uitstaande schulden, staat het eiland bij Frankrijk voor $4 mrd in het krijt. In december kwamen Frankrijk en de andere landen die nog geld tegoed hebben overeen om een rentebedrag van in totaal $8,5 mrd kwijt te schelden. In dat bedrag zat $4 mrd aan achterstallige rentebetalingen aan Frankrijk.

Kredieten
Van de $4 mrd die Frankrijk nu nog te goed heeft zal een deel, volgens de diplomatieke bron, worden omgezet in kredieten voor allerlei ontwikkelingsprojecten op het eiland. ‘Het is een extra gebaar van Frankrijk nadat al eerder $4 mrd werd kwijtgescholden’, zegt de bron. Het Franse ontwikkelingsagentschap zal op Cuba een kantoor openen. Tijdens het bezoek van Castro aan Parijs zullen meerdere commerciële en ontwikkelingscontracten worden getekend, meldt Reuter.

Handelsmissie
Sinds de Verenigde Staten de diplomatieke betrekkingen met Cuba hebben hersteld, proberen tal van buitenlandse bedrijven de lang afgesloten markt te betreden. In januari was Nederland nog met een handelsmissie, aangevoerd door minister Ploumen, op het eiland. Dat leidde tot diverse contracten. Zo gaat Unilever samen met de Cubaanse partner Intersuchel voor $35 mln een fabriek bouwen voor Omo, Rexona, Lux en andere merken. Scheepsbouwer Royal IHC tekende een overeenkomst voor de levering van een schip voor de kustbescherming. Nederland is na Frankrijk de grootste handelspartner van Cuba, met een export van $107 mln en een import van $120 mln. In 2014 spraken Nederland en Cuba al af om samen te werken op het gebied van toerisme, landbouw en logistiek. Voetbalclub Feyenoord heeft al enkele jaren een straatvoetbalproject op het Caribische eiland.

Bron
* FD, 29 januari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s