Cuba hindert expositie in Leusden

Conservator Margareth Degeling wil de expositie van de tekeningen van Ronald Guillén Campo graag door laten gaan. ‘Desnoods met reproducties van zijn werk.’ Plannen voor een bescheiden expositie in een klein museum hebben geleid tot een internationaal conflict. De Cubaanse overheid doet er alles aan om te voorkomen dat de kunstenaar Ronald Guillén Campos zijn tekeningen kan laten zien in Leusden.

casa-holanda-roberto-guillenDe pakketten met de kunstwerken van Ronald Guillén Campos worden bij de douane onderschept, afgevoerd en zoekgemaakt. Zijn facebookpagina en mail-account worden keer op keer geblokkeerd. Conservator Margareth Degeling van het Museum M.A.C. House is verbijsterd. Het lijkt erop dat de Cubaanse overheid haar wil voorschrijven wat ze in haar museum aan de muur mag hangen. Alleen de eerste zending met kunstwerken van Ronald Guillén Campos bereikte haar museum; de overige pakketten werden tegengehouden. Maar ze laat zich niet van de wijs brengen. ‘We besloten vorige week dat we de expositie gewoon laten doorgaan. Van de werken waar we geen originelen van ontvingen, hebben we reproducties opgehangen. Zo vestigen we de aandacht op zijn werk én op de inperking van meningsuiting, waaronder de gewone man in Cuba nog steeds gebukt gaat.’

Margareth-Degeling

Margareth Degeling, conservator

Tegenwerking
Degeling had deze tegenwerking niet verwacht. ‘Ronald Guillén Campos behoorde tot de weinige Cubaanse kunstenaars die werden gedoogd. Hij won zelfs de ‘Angelote’, een toonaangevende prijs in dat land. Nu pogen ze alle communicatie te blokkeren; elke paar dagen blijkt dat zijn mail- en facebookaccount weer zijn afgesloten. Hij is niet gevangen gezet, maar hij is erg bang dat hij die kunstwerken nooit meer terug zal zien; die originelen betekenen veel voor hem.’ Op veel tekeningen van Guillén Campos is de rode driehoek van de vlag van Cuba te zien. Soms lijkt de driehoek te bloeden, soms wordt die gecombineerd met de peperdure prestigeobjecten die in Cuba al dan niet tot stand komen, terwijl de bevolking in armoede leeft. Ook vestigt de kunstenaar de aandacht op homoseksualiteit, een heikel thema in het land.

Lees verder
AD, 3 februari 2016

Meer informatie
* Openingstijden Museum voor hedendaagse kunst M.A.C. House Leusden:
Elke woensdag- en zondagmiddagen tussen 13:00 – 17:00 uur.
* Website La Casa Holandesa

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s