Mensenrechtengroep meldt 1.414 arrestaties in januari

De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening meldde donderdag dat de repressie in Cuba blijft groeien. De  Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) telde in de maand januari 1.414 arrestaties. Slechts in november vorig jaar was er sprake van een hoger aantal politiek gemotiveerde aanhoudingen, namelijk 1.447.

repressieDe commissie die wordt geleid door Elizardo Sánchez, zegt dat er daarnaast 56 vreedzame opposanten slachtoffer werden van fysiek geweld vanwege een zogeheten acto de repudio.* Er deden zich 68 gevallen van bedreiging en 2 van vandalisme voor. Volgens de Commissie worden deze activiteiten georganiseerd door de staatsveiligheidsdienst en andere ‘repressieve organen en parapolitieke elementen’ in Cuba waar de regering ‘al 58 jaar op autoritaire wijze macht uitoefent.’ De autoriteiten maken, aldus de CCDHRN, steeds vaker gebruik van verlenging van arresten en tijdelijke internering zonder vorm van proces. Die methoden kunnen maanden lang duren en zijn bedoeld als ‘middel  om leden van de oppositie’ te verzwakken.

Gevangenisbevolking
‘Het aantal gevangenen in Cuba blijft zonder ophouden groeien en binnen dit enorme gevangenisapparaat heersen onmenselijke en vernederende omstandigheden waarin de gevangenen verkeren’. De commissie constateert tegelijkertijd dat ‘de regering de samenwerking weigert met het Internationale Rode Kruis en andere internationale ngo’s,’ aldus de CCDHRN. De Cubaanse autoriteiten beschouwen dissidenten als ‘contrarevolutionairen’ en ‘huurlingen’.

Noot
* Actos de Repudio zijn door de Cubaanse autoriteiten georganiseerde gewelddadige acties tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun huis. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’

Advertenties

One thought on “Mensenrechtengroep meldt 1.414 arrestaties in januari

  1. De geschiedenis heeft Fidel toch geleerd dat gevangenschap geen betere mens oplevert. Daar is hij zelf het levende bewijs van. Wat drijft de Castro’s. Behoud van macht? is in ieder geval niet in belang van de Cubaanse burger. Gevangneming is een instrument ter bescherming van de maatschappij. Kennelijk wordt het dus tijd om de rollen om te draaien.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s