Censuur op internetplatform vanwege teksten homovervolging

Een tekst over de betrokkenheid van president Raúl Castro bij de vervolging tussen 1965 en 1968 van homo’s in Cuba is door ingrijpen van de autoriteiten gecensureerd. De tekst werd  geschreven door homo-activist Jimmy Roque Martínez die deel uitmaakt van de lgbti-groepering Proyecto Arcoiris.  Arcoiris is een van de groepen die deelnemen aan het officiële blogplatform Reflejos.

arcoiris-tekst-over-raul-castro

De gewraakte tekst van de Arcoiris-activist Jimmy Roque Martínez over Raúl Castro’s betrokkenheid bij de homovervolging tussen 1965 en 1968

Reflejos stelt dat Arcoiris de normen van het platform schond en noemt de tekst ‘laster van de Revolutie.’ De tekst die al in december verscheen op de website Havana Times, eist excuses van de Cubaanse leiders en de erkenning van hun verantwoordelijkheid voor de internering destijds van homoseksuelen in straf- en werkkampen, de zogeheten Unidades Militares de Ayuda a la Población (UMAP).  Het uitblijven van deze excuses  zijn, aldus Jimmy Roque Martínez, een bewijs van de homofobie in Cuba bij de huidige leiders van het eiland. Martínez wijst erop dat behalve homoseksuelen ook dissidenten en priesters in deze stafkampen werden opgesloten. ‘Er zijn 50 jaar verstreken sinds de invoering van de UMAP-werkkampen en geen enkele leider heeft daarvoor tot nu toe excuus aangeboden’, aldus Roque die erop wijst dat de toenmalige minister van de strijdkrachten op dit moment president van het land is, namelijk Raúl Castro.

gayVivalarevolucionCuba_gays_lesbianas_transexuales1

Leve de Revolutie. LGTB

Reflejos/Weerspiegeling
In maart 2015 lanceerde Cuba met veel vertoon dit nieuwe internetplatform , Reflejos/Weerspiegeling genaamd. De initiatiefnemers kwamen uit de sfeer van de officiële jongerenclubs voor computer en elektronica (Joven Clubs de Computación y Electrónica (JCCE) onderdeel van het Ministerie van Communicatie. Het land tel 800 van dergelijke clubs. Reflejos-woordvoerder Kirenia Fagundo zei toen dat ’de enige voorwaarde is dat de bloggers de waarheid verspreiden over Cuba, zonder beledigingen, gebrek aan respect of minachting’. Verdere beperkingen zouden er niet zijn. Al in de eerste weken van het bestaan van Reflejos werd het de onafhankelijke internetkrant 14ymedio van Yoani Sánchez onmogelijk gemaakt een eigen blog te lanceren op Reflejos. Reflejos censureerde ook andere weblogs zoals La Jugada en Observatorio Crítico. Proyecto Arcoíris constateert dat dit doet herinneren aan de hoogtijdagen van de censuur in Cuba. Een medewerker wijst erop dat bijvoorbeeld allerlei evangelische groepen tientallen teksten publiceren op Reflejos ‘die openlijk in strijd zijn met het beleid van de ministeries van Gezondheid en Onderwijs, maar dat schijnt de censor niet te deren.’ De weblog van Proyecto Arcoiris kan vanaf 13 februari weer bezocht worden, maar dan zonder de gecensureerde tekst.

logoarcoirisLinken
* Internetplatform Reflejos
* Meer over Reflejos op deze Cubaweblog van 20 maart 2015
* Proyecto Arcoiris is een initiatief van onafhankelijke homo-activisten die weinig sympathie hebben voor de door Raúl Castro’s dochter Mariela op autoritaire wijze geleide  homo-emancipatiebeweging.

* Het Spaanstalige artikel van Jimmy Roque Martinez dat op 14 december op de website Havana Times verscheen. Hij herinnert in het artikel ook aan toezeggingen gedaan door Mariela Castro in 2011 – o.a. in Amsterdam –  naar een historisch onderzoek naar de strafkampen.

Een gedachte over “Censuur op internetplatform vanwege teksten homovervolging

  1. Ondertussen nota bene in Cuba looft de zogenaamd progressieve Paus Franciscus patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, die van oordeel is dat het succes van IS te wijten is aan de westerse goddeloze samenleving, en omdat de westerse samenleving homoseksualiteit heeft omarmd. Over de Koran als voornaamste inspiratiebron voor de schoften van IS geen woord. Qua religieus obscurantistisch geleuter kan dat alvast tellen.

Plaats een reactie