Straatverkopers vrezen meer klopjachten

Het kwetsbare bouwwerk van de handel in de stad Pinar del Río maakt zware dagen door. Het nieuws van de klopjacht in Havana en Artemisa op straatverkopers van landbouwproducten was voor velen reden genoeg om niet de straat op te gaan of om te vrezen dat ze de volgenden zijn op de lijst van boetes en beslagleggingen. Begin dit jaar ging er in de provincie Artemisa een proef van start met de uitbreiding van de verkoop van producten tegen maximumprijzen. De maatregel werd ook ingevoerd op tientallen markten in de Cubaanse hoofdstad en lijkt een landelijke aanpak te worden, door sommigen bezien met opluchting, door anderen met wantrouwen.

carretillero-Yosvel-Rafael-Ferro-Pinar

Yosvel, straatverkoper op de Avenida Rafael Ferro in de stad Pinar del Río. (Foto 14ymedio)

De grootste angst van de handelaren in Pinar del Río die werkzaam zijn in deze sector, is dat er behalve de vastgestelde prijzen voor de handelswaar, ook scherpe controles komen van het vervoer op de grote wegen, maatregelen ter beperking van de tussenhandel en overdreven controles van de straatverkoop, terwijl die verkoop een belangrijke rol speelt in de distributie van producten in de buitenwijken en de dorpen. In het geval van Pinar del Río zijn op dit moment de staatsmarkten of Mercados Agropecuarios Estatales (MAE) vanwege het geringe aanbod en de lage kwaliteit geen concurrentie voor de particuliere handelaren meer. In verklaringen voor de plaatselijke pers, zegt José Barrios Rodríguez, directeur van MAE La Línea, dat de stad dit jaar nog maar ‘500 quintales* aan voedingswaren’  heeft ontvangen. Volgens de 22-jarige straatverkoper Yunier zullen de staatsmarkten zich niet vullen met voedsel door het instellen van uitgebreide controles op particuliere handelaren. ‘Er is geen productie en dat is niet onze schuld’, beweert de jonge zelfstandige. Verkopers zoals hij, die van straat tot straat gaan en hun waren luidkeels aanprijzen, ziet hij als ‘de zwakste schakel in de keten’.

Mercado-Pocas ofertas de productos en el Mercado Agropecuario Estatal (MAE) La Línea en la ciudad de Pinar del Río

Gering aanbod van producten op de MAE La Línea in de stad Pinar del Río. ((14ymedio)

Beter dan staatsmarkt
Van de 20.633 kleine zelfstandigen of cuentapropistas die de provincie Pinar del Río momenteel telt, is in feite het grootste deel werkzaam in de verkoop van voedsel, in de verhuur van woningen of in de straatverkoop, en een kleiner deel werkt als taxichauffeur of metselaar. Sinds vijf jaar is het in Pinar del Río heel gewoon dat verkopers hun groente, etenswaren en bonen met karretjes of bakfietsen aan huis afleveren. Yosvel is een van hen. Hij is 19 jaar en staat ’s morgens vroeg op om de producten die van het land worden gebracht in ontvangst te nemen en te verkopen op de centraal gelegen Avenida Rafael Ferro, een van de vele plaatsen waar vanaf de vroege ochtend verschillende handelaren te zien zijn. Ze zijn er trots op dat ze vaste klanten hebben en ze nemen geen blad voor de mond met hun bewering dat hun producten ‘beter zijn dan die van de staatsmarkt’. Het geheim van hun succes? ‘Mijn waar is van goede kwaliteit en ik ben eerlijk met afwegen.’ (…) ‘De boer verkoopt me een pond zwarte bonen voor 12 CUP of nationale peso’s en om er iets aan over te houden moet ik er minstens 15 CUP voor vragen’, verweert Yosvel zich op de vraag naar de hogere prijzen van zijn waar. De jongeman vindt dat ‘zolang de boeren geen eigenaar zijn van de grond en niet kunnen telen en verkopen naar eigen inzicht, elke maatregel van de regering niet meer dan een doekje voor het bloeden is.’

Prijzen in staatswinkels
Terwijl de vlotte handelaar zijn fruit en groente succesvol verkoopt, liggen er diezelfde middag bij de staatsmarkt La Línea alleen wat kleine uien, yuca en bananen van zeer matige kwaliteit op de stellingen en het personeel zit te kletsen tot het tijd is om af te sluiten. ‘Als je hier iets wilt vinden moet je ’s ochtends komen’, legt een medewerker van de markt uit en hij voegt eraan toe dat de vrachtwagens die hen bevoorraden ‘van alles maar een handvol brengen en nog vóór de hanen kraaien is alles op.’ De werknemer gaat tekeer tegen José Ramon Machado Ventura, tweede secretaris van de communistische partij en de meest zichtbare figuur achter de maatregel van de maximumprijzen. ‘Waarom praat hij niet over de prijzen in de shopping?* protesteert hij met een  verwijzing naar de hoge bedragen in de staatswinkels en hij klaagt dat hij daarover ‘nog nooit iets in de krant heeft gezien en dat er ook geen Mesa Redonda, een politiek discussieprogramma op de Cubaanse televisie aan is gewijd. Daarover hebben ze het maar niet’, besluit hij.

Bron
* Juan Carlos Fernández uit Pinar del Río op de website 14ymedio, 1 februari 2016
Noot
* quintal: 46 kg

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s