Cuba geeft Amerikaanse Hellfire-raket terug

Cuba heeft een Amerikaanse Hellfire-raket teruggegeven die het per abuis van wapenfabrikant Lockheed Martin had ontvangen. Dat meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse autoriteiten hebben bevestigd dat ze de raket in goede orde hebben ontvangen, aldus Sjoerd Klumperaar in de NRC van 14 februari 2016.

hellfire-raket

De Hellfire raket

De Hellfire werd in 2014 naar Europa gestuurd voor een trainingsmissie van de NAVO. Na de missie zou de raket vanuit Frankrijk naar Florida worden gevlogen, maar op het vliegveld in Parijs werd die bij vergissing op een vlucht naar Havana geladen. Wapenfabrikant Lockheed Martin was verantwoordelijk voor het transport.

Blunder
Het ging om een dummy waar geen explosieven in zaten. Toch vrezen de Amerikanen dat Havana veel heeft kunnen leren van de geavanceerde techniek in de 45 kilo zware lasergeleide raket. De blunder werd lang stilgehouden, totdat the Wall Street Journal er begin januari over schreef. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdagavond weten de Hellfire te hebben ontvangen.

Lees verder
* NRC, 14 februari 2016

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s